Valverde start in Ronde van Spanje met nummer 1

Alejandro Valverde gaat in de aankomende Vuelta van start met het rugnummer 1. Dat maakte de organisatie van de Ronde va...

Valverde start in Ronde van Spanje met nummer 1
  • Alejandro Valverde Alejandro Valverde

Alejandro Valverde gaat in de aankomende Vuelta van start met het rugnummer 1. Dat maakte de organisatie van de Ronde van Spanje bekend.

Eindwinnaar van vorig jaar Fabio Aru komt niet aan de start van de Vuelta. Dat deed de organisatie beslissen het rugnummer 1 niet toe te kennen aan iemand van Astana. De Murciaan valt dus de eer toe.

Zaterdag start de Ronde van Spanje met een ploegentijdrit in Galicië. "De organisatie heeft besloten Valverde te belonen voor het feit dat hij drie grote rondes op rij start, terwijl hij tussendoor ook nog de Olympische Spelen betwistte", meldt de Ronde van Spanje in een persbericht.

Succes

"Alejandro heeft in onze ronde al veel successen behaald", klinkt het in het persbericht. "Als belangrijkste wapenfeit in de Vuelta staat natuurlijk zijn eindzege in 2009 op het palmares."

In totaal won El Imbatido tussen 2003 en vorig jaar negen etappes in de Ronde van Spanje. In tien deelnames eindigde hij zes keer op het podium in Madrid. Naast één keer winst waren dat twee tweede plaatsen en drie derde.

Als Valverde dit jaar bij de eerste tien eindigt, rijdt hij vijf grote rondes op rij in de top tien. Voor de tweevoudig Spaans kampioen zelf is dat niet zo'n groot probleem. Van alle grote rondes die hij reed, reed hij vier keer niet bij de beste tien. In zijn eerste Vuelta in 2002 gaf de toen neoprof op na etappe veertien.

In 2005 en 2006 moest hij door blessures voortijdig de Tour de France verlaten en in zijn eerste Tour na rentree van een dopingschorsing in 2012 werd Valverde twintigste. In zijn twintig voorgaande grote rondes eindigde de Spaanse succesrenner 16 keer in de top tien.