HomeNieuwsSTELLING: Kruijswijk gaat de Vuelta winnen

STELLING: Kruijswijk gaat de Vuelta winnen

Zaterdag start de Vuelta a España. Wieler Revue blikt vooruit met Jan Janssen, Erik Breukink en Bram Tankink over de kan...

Met zijn sterke optreden in de Giro d’Italia blies Steven Kruijswijk dit jaar de hoop op een volgende Nederlandse eindwinnaar in een grote ronde nieuw leven in. In deze Vuelta a España doet de kopman van LottoNL-Jumbo opnieuw een gooi naar een mooi eindklassement. Een podiumplaats in Madrid lijkt realistisch, maar kan de Brabander de ronde ook winnen?

Aankomende zaterdag start de Vuelta a España, de laatste grote ronde van het jaar. Wieler Revue blikt vooruit met Jan Janssen, Erik Breukink en Bram Tankink over de kansen van Steven Kruijswijk.

 Jan Janssen, eindwinnaar Vuelta a España in 1967
“Of Steven de Vuelta gaat winnen weet ik niet, maar dat hij als een van de favorieten voor de eindzege van start gaat, staat voor mij buiten kijf. Ik vind zijn besluit om de Tour over te slaan en voor de combinatie Giro/Vuelta te kiezen erg verstandig. Met die paar weken extra rust moet Steven in staat zijn om zijn niveau uit de Giro weer aan te tikken. Als dat lukt, zie ik hem zonder tegenslagen wel in de top-vijf eindigen. En als het allemaal meezit, is er misschien wel meer mogelijk. De Vuelta is echter een lastige ronde, waarin Spanjaarden vaak net wat meer kunnen dan normaal. Zodra ze een berg zien, gaan ze er vandoor. Echte springveren zijn het. Daar gaat Steven, die wat minder explosief is, een zware dobber aan krijgen. Maar niets is onmogelijk. Robert Gesink moet zich in ieder geval volledig voor hem opofferen. Die heeft de afgelopen jaren genoeg kansen gehad om voor zichzelf te rijden. Te vaak leverde dat niets op. Met Steven heeft hij een ploeggenoot die om de eindzege mee kan doen. Dan moet je er alles aan doen om hem zo goed mogelijk te ondersteunen.”


Erik Breukink, drievoudig podiumklant in grote rondes

“Ik acht de kans dat Steven deze Vuelta gaat winnen eerlijk gezegd niet zo groot. Natuurlijk, hij heeft met die geweldige Giro veel zelfvertrouwen opgedaan. Maar het is niet gemakkelijk om twee keer per jaar zo enorm te pieken. Bovendien is de concurrentie waar hij in Spanje mee te maken krijgt niet mals. Alberto Contador zet na zijn valpartij in de Tour alles op zijn thuisronde, terwijl Nairo Quintana zich zal willen revancheren voor zijn teleurstellend verlopen Tour. Het zou heel knap zijn als Steven met die mannen mee kan. Alles is nu echter anders. In de Giro hield eigenlijk niemand rekening met hem wat de eindzege betreft. Nu weten de andere favorieten wat hij kan en laten ze hem niet zomaar meer wegrijden. Toch heb ik vertrouwen in een goed optreden van Steven. Hij zal in de toekomst vast en zeker nog een paar keer mee gaan doen om eindzeges in grote rondes, maar of hij dat nu alweer kan, is de vraag. Zo’n goede uitgangspositie als in de Giro gaat hij in ieder geval nooit meer hebben. De winst was toen met drie minuten voorsprong in de slotweek eigenlijk al binnen, maar door die valpartij ging het nog mis. De marges zullen in deze Vuelta kleiner zijn. Dat is een ding dat zeker is.”


Bram Tankink, ploeggenoot van Kruijswijk in Giro en Vuelta

“Als je gezien hebt wat hij in de Giro liet zien, behoort Steven absoluut tot de favorieten voor de eindzege in deze Ronde van Spanje. Zijn niveau was in die ronde ongelooflijk hoog. We hadden verwacht dat hij sterk zou zijn, maar dat hij twee dagen voor het einde de beste kansen had om de roze trui naar Turijn te brengen, ging al onze boekjes te buiten. Als hij dat niveau straks weer kan aantikken, zouden het wel eens drie hele mooie weken kunnen gaan worden. De supervorm die hij in de Giro had, valt echter niet te plannen. Dat is afwachten. We gaan in ieder geval weer volledig in Stevens dienst rijden. Dat heeft hij wel afgedwongen. Het zou stom zijn om zijn kaart niet te trekken. Met Robert Gesink heeft hij bovendien een sterke klimmer aan zijn zijde. Die gaat waarschijnlijk als schaduwkopman van start, maar kan in de bergen van grote waarde zijn voor Steven. Ze maken elkaar normaal gesproken alleen maar sterker. En samen is altijd beter dan alleen.”


Wieler Revue Vuelta 2016
Lees alles over de Vuelta a España in de Wieler Revue Vuelta Special. In dit nummer ook in een interview met Steven Kruijswijk, de baas van de Vuelta Javier Guillén en een overzicht van alle etappes, alle ploegen en alle favorieten!

? Bestel hier het nieuwe nummer van Wieler Revue in onze webshop!

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Remco Evenepoel beult zich af richting Vuelta: op 11-daagse stage in Alicante tot 44 fietsuren en 1400 kilometer

Remco Evenepoel is bezig aan een stevige trainingsstage in het Zuiden van Spanje. Dat...

Alexander Kristoff: ‘Tour als trainingskamp gebruikt’

Eigenlijk was het de bedoeling van Intermarché-Wanty-Gobert om Biniam Girmay uit te spelen in...

Interview | Christoph Roodhooft: ‘Mathieu heeft topvorm nooit aangetikt, Philipsen kan ook ver geraken in monumenten’

Christoph Roodhooft beleefde met zijn (samen met broer Philip) Alpecin-Deceuninck een enigszins ambivalente Tour...

Zdenek Stybar zat diep in de put: ‘Zag in dat ik hulp moest zoeken, googelde op depressie’

Zdenek Stybar kreeg de voorbije maanden zoveel slecht nieuws te verwerken dat hij stilletjes...

Meer zoals dit

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Bondscoach Vanthourenhout baalt na WK-forfait Benoot: ‘Tiesj is onvervangbaar’

Tiesj Benoot is out voor de rest van het seizoen, na een zware val...