HomeNieuwsBüchli na zilveren keirin: 'Of vol op mijn bek, of een medaille!'

Büchli na zilveren keirin: ‘Of vol op mijn bek, of een medaille!’

Matthijs Büchli was uitzinnig van vreugde na het behalen van zijn zilveren medaille in de keirin. Alleen Jason Kenny ble...

Matthijs Büchli was uitzinnig van vreugde na het behalen van zijn zilveren medaille in de keirin. Alleen Jason Kenny bleef hem voor.

Voor Büchli voelde zilver op de keirin als winnen. “Absoluut. Kenny is gewoon de man van dit toernooi”, aldus de sprinter tegenover NOS. “Als je tweede wordt achter hem, is dat voor mij winnen.”

Büchli vond dat hij een waanzinnige race reed. “Ik kan het nog maar moeilijk geloven. Ik zat op de vierde positie en dacht: ‘shit! Dat is geen medaille.’ Eilers en Kenny reden zo snel op kop dat ik dacht: ‘als ik eromheen ga, waai ik weg en word ik vierde of vijfde.’ Ik zette alles op de laatste bocht. Dan gaan ze proberen te passeren en komt er ruimte.”

Kamikaze

“Ik ben er vol als een kamikaze ingegaan”, vervolgde de zilveren medaillewinnaar zijn verhaal. “Toen dacht ik: ‘Nu vol erlangs’. Het was heel close, tussen Eilers en Kenny door. Maar ik dacht: ‘het maakt nu niks meer uit. Of vol op mijn bek, of een medaille!'”

Op de vraag wat het voor hem betekende om zilver te halen, antwoordde Büchli zonder aarzelen. “Het laat zien dat ik de beste ter wereld ben. Na Kenny. Dat is waanzinnig. Het is een levensdoel dat je kan afvinken. Ik haal op mijn eerste Spelen zilver. Nu moet ik voor goud gaan in Tokio.”

Herstarts

De Nederlander had ook nog een woordje over voor de bizarre omstandigheden. De finale werd twee keer afgeschoten doordat renners al voor het vertrekken van de derny voor het achterwiel van diezelfde derny reden. Normaal wordt de renner die een dergelijke fout maakt gediskwalificeerd en uit koers genomen.

“Het is een Olympische finale. De druk is dan hoog en dat konden ze niet aan blijkbaar. Tot twee keer toe. Bizar dat iedereen door mocht rijden, normaal word je er namelijk uit gehaald.” Vond hij het klassenjustitie? “Ik denk in de eerste rit, omdat het er twee of drie waren, dat ze hebben gezegd: ‘we halen er niemand uit.’ Dan start je een finale met drie of vier en dat is niks.”

“Daarna gebeurde het weer en ik denk dat ze toen dachten: ‘nu moeten we consequent zijn.’ Dus hebben ze het weer zo opgelost. Maar het is twijfelachtig. Het maakt me niks uit. Ik had alleen veel pijn aan mijn voeten omdat het zo lang duurde”, besloot Büchli.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Tom Boonen: ‘Ik heb jaren met tuinslang op mijn stuur gekoerst’

Tom Boonen is één van de grootste renners die België ooit gekend heeft. Het...

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...