HomeNieuwsTrott Olympisch kampioen omnium bij de vrouwen, Wild zesde

Trott Olympisch kampioen omnium bij de vrouwen, Wild zesde

Laura Trott is de Olympisch kampioen in het onderdeel omnium bij de vrouwen. De Britse eindigde in de stand boven Sarah...

Laura Trott is de Olympisch kampioen in het onderdeel omnium bij de vrouwen. De Britse eindigde in de stand boven Sarah Hammer en Jolien d’Hoore.

Het was overduidelijk na vanmiddag: Laura Trott was de onbetwiste favoriete om de Olympische titel in het omnium te pakken. Jolien d’Hoore was haar meest naaste achtervolger: ze volgde op twaalf punten van de 156 die Trott had. Sarah Hammer, de Amerikaanse renster, volgde weer vier punten later.

Voor op de puntenkoers het klassement wellicht volledig door elkaar gegooid ging worden, stond de vliegende ronde op het programma. Net als bij de mannen gisteren was het voor de vrouwen zaak om een volle ronde op honderd procent te knallen na zichzelf op gang te hebben gebracht.

Wild

De Nederlandse vrouw in het omnium was Kirsten Wild. Ondanks haar licht tegenvallende individuele tijdrit over 500 meter vanmiddag stond ze vijfde in de stand. En met de puntenkoers nog voor de boeg was het er Wild alles aan gelegen om een goede vliegende ronde te rijden.

De vijfde plaats in het klassement zorgde ervoor dat Wild deze vliegende ronde als veertiende zou betwisten. Na haar zouden enkel nog Annette Edmondson (winnares van de individuele tijdrit), Sarah Hammer, Jolien d’Hoore en Laura Trott volgen.

González was opnieuw zo gelukkig om de richttijd neer te mogen zetten. Ze kwam uit op 14.660. Opnieuw was het Tsukagoshi die haar voorbleef. De Canadese Beveridge kwam als eerste in de buurt van de veertien seconden rond, met 14.140. Die tijd zou lang blijven staan.

Wild kwam dus als veertiende aan het vertrek. Laurie Berthon had dan met 13.903 net ervoor de snelste tijd op de tabellen gezet. Met 14.023 kwam de Nederlandse een tiende tekort. Het kon haar wel belangrijke punten opleveren op weg naar de afsluiter, de puntenkoers.

Maar de nummer vier Edmondson dook al onder de tijd van Wild, ook onder die van Berthon. 13.878 was de nieuwe richttijd. Hammer kwam niet aan de tijd van de top drie. Ook D’Hoore deed dat niet. Ze reed de voorlopige zesde tijd. Alleen Trott kon ervoor zorgen dat de Australische geen twee onderdelen achter elkaar won. Iets wat ze zelf gisteren wel deed. De Britse verpulverde de tijd van haar concurrenten echter. Ze reed 13.708. Wild werd uiteindelijk vierde, net als in de afvalkoers.

Punten

Trott had 196 punten verzameld over vijf onderdelen. Het waren er 24 meer dan D’Hoore. Hammer had hetzelfde puntenaantal als de Belgische en Edmondson kroop heel snel dichter bij het podium. Kirsten Wild volgde met 140 punten op een gedeelde vijfde plaats. De puntenkoers kon echter alles nog op zijn kop gooien. Met een rondje dubbelen kon je immers 20 punten verdienen.

Bij de mannen werden er 160 ronden verreden, wat op een totaal van 40 kilometer uitkwam. De vrouwen kregen 100 ronden, dus 25 kilometer, op hun bordje. Iedere tien ronden werd er gesprint om 5, 3, 2 en 1 punten. Dat kwam neer op tien sprints.

Vanaf het begin zat Trott aan het wiel van D’Hoore geplakt. Dat deed winnaar van het goud Viviani gisteren ook bij Cavendish. Wild mengde zich in het begin weinig in de strijd om de punten. Ze wist echter even later wel met vier anderen een ronde te pakken op de rest van het veld. Dat leverde haar twintig punten op en bracht ze dichter bij de medailles. Het gat was echter nog vijftien punten op D’Hoore.

Nadat Wild met alle favorieten behalve Edmondson in een mum van tijd nog een ronde pakte, stond ze vierde in de stand. Het verschil met de bronzen Hammer bedroeg zestien punten. Vreemd genoeg deed Wild niet mee om de sprints. Daarmee maakte ze een tactische fout, want Hammer kon zo blijven uitlopen.

Wild leek dus uitgespeeld voor de medailles. Tussen Hammer en D’Hoore was het wel nog spannend voor het zilver. Trott was al bijna zeker van het goud. De Britse was onaantastbaar geweest, aangezien ze drie van de vijf voorgaande onderdelen won. In de strijd om het zilver gaf D’Hoore op nog voor de eindsprint gereden was. Hammer werd tweede in de stand. Wild werd uiteindelijk zesde.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Column | Ik ga al een hele tijd met alle nepbeesten die ik tegenkom op de foto en het is inmiddels een bonte verzameling

Elke gek z'n gebrek. Mathieu van der Poel gaat helemaal op in Fortnite en...

5 Redenen waarmee je je vriendin/vrouw kunt overhalen om ook te gaan fietsen

We kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen, maar er zij nog steeds mensen die...

10 Keer ‘haarspeldporno’: zet deze klimmen maar op je bucketlist! 

Dit zijn tien prachtige plaatjes en tegelijkertijd ook tien dikke tips om zelf op te fietsen. Welke van deze wil jij het liefst bedwingen?

Meer zoals dit

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Dylan Teuns per direct naar Israel-Premier Tech: ‘Vertrouwensbreukje met Bahrein maar ook UCI-punten van belang’

Dylan Teuns is niet langer renner van Bahrein-Victorious. In onderling overleg met het management...

Tim Merlier over transfer naar Soudal – Quick Step: ‘Een droomkeuze, terwijl het bij Alpecin-Deceuninck financieel niet liep zoals ik hoopte’

Tim Merlier stapt volgend seizoen over naar het Soudal-Quick Step van Patrick Lefevere. Geen...