Büchli na fotofinish naar halve finales Olympische keirin

Matthijs Büchli plaatste zich vanmiddag voor de halve finales op het onderdeel keirin. Theo Bos kwam niet door de herkan...

Büchli na fotofinish naar halve finales Olympische keirin

Matthijs Büchli plaatste zich vanmiddag voor de halve finales op het onderdeel keirin. Theo Bos kwam niet door de herkansingen.

De eerste ronde van de keirin verzorgde het mannelijke gedeelte op de laatste Olympische baanmiddag. Voor Nederland kwamen Theo Bos en Matthijs Büchli in actie. Bos zou in de eerste heat starten, Büchli in de derde.

In iedere afzonderlijke strijd gingen de nummers 1 en 2 door. Dat zorgde voor acht renners die zich rechtstreeks zouden plaatsen voor de halve finales, waarna er nog 4 plaatsen over waren die via de herkansingen te verkrijgen waren.

Nederland

Waar bij de vrouwen Elis Ligtlee voor de enige baanmedaille tot nu toe zorgde, viel het baanwielrennen bij de mannen nogal tegen. Vooral van de teamsprint werd meer verwacht. Daar schakelde Australië de Nederlanders uit in de eerste ronde.

Theo Bos maakte onderdeel uit van die ploeg voor de teamsprint. Hij had in de eerste heat vooral Joachim Eilers en Michaël d'Almeida als grootste tegenstanders. Bos begon al twee rondes voor de finish aan zijn sprint. Dat brak hem op. Bos werd derde, achter D'Almeida en Eilers.

De belangrijkste tegenstrevers voor Büchli waren zilveren medaillewinnaar op de sprint Callum Skinner en de Fransman François Pervis. Büchli had ten opzichte van Bos ook een nadeel: hij had geen vijf, maar zes tegenstanders in de baan. Achter de derny nam Büchli de tweede plaats in. Sam Webster pakte een gaatje op de Nederlander. Die moest sprinten met Pervis om de tweede plaats. De jury bepaalde dat Büchli rechtstreeks door ging naar de halve finales.

Theo Bos startte in de eerste herkansing. Hij had drie concurrenten. De Canadees Hugo Barrette, de Maleisiër Azizulhasni Awang en de Tsjech Pavel Kelemen waren zijn tegenstanders. Alleen de winnaar ging door naar de halve finales. Bos begon in laatste positie. Hij kwam geen moment in de buurt van de winst en werd derde. Awang ging door.