HomeNieuwsTrott voorlopig ongenaakbaar in het omnium voor vrouwen

Trott voorlopig ongenaakbaar in het omnium voor vrouwen

Na de eerste dag van het omnium voor de vrouwen gaat Laura Trott aan de leiding. De Britse wordt gevolgd door Jolien d'H...

Na de eerste dag van het omnium voor de vrouwen gaat Laura Trott aan de leiding. De Britse wordt gevolgd door Jolien d’Hoore en Sarah Hammer.

Nadat vanmiddag de Wit-Russische Tatsiana Sharakova de scratch had gewonnen door iedereen te dubbelen, stonden vanavond twee onderdelen op het programma. Eerst was er de individuele achtervolging over drie kilometer, daarna volgde het spektakelstuk met de afvalkoers.

Kirsten Wild eindigde in de scratch als negende, die plek bezette de Nederlandse dus ook in het algemeen klassement. Het zou betekenen dat ze in de vijfde van negen heats zou starten.

Mano a mano

Net als bij de mannen, werd door de vrouwen de individuele achtervolging één tegen één afgewerkt. In tegenstelling tot de vier kilometer bij de mannen, beperkten de vrouwen zich tot drie kilometer. De Japanse Tsukagoshi opende tegen de Venezolaanse Gonzalez. De Japanse was sneller: 3.46.842 was haar tijd. Ze reed daarmee bijna 48 kilometer per uur gemiddeld.

Na vier duels ging Marlies Mejias Garcia aan de leiding. De Cubaanse zette een tijd van 3.34.034 neer. Dan was het de beurt aan Wild, die tegen de Poolse Pikulik reed. Bij de start ging het gelijk op. Na één ronde was het verschil maar zes duizendsten in het voordeel van de Poolse. Daarna leek Pikulik afstand te nemen.

Ze pakte halverwege een seconde voorsprong. Daarna viel de Poolse echter volledig stil. Binnen twee rondes had Wild een grote voorgift. Ze had haar eindsprint ingezet. Ook ging Wild op weg naar de voorlopig snelste tijd. Dat deed ze in 3.31.941. Ze had een gemiddelde snelheid van net geen 51 kilometer per uur.

Goede tijd

In de volgende heat was die tijd alweer verbeterd. De Deense Amalie Dideriksen reed Berthon op een rondje. Ze sloot af in 3.30.264. In de voorlaatste heat stond de Belgische Jolien d’Hoore aan de start. Ze bestreed de Amerikaanse Sarah Hammer. Wild had dan nog steeds de tweede tijd. D’Hoore ging als een komeet van start, maar haar tegenstander nam het commando daarna over.

Hammer ging de voorlopig snelste tijd verpulveren. Ze noteerde 3.26.988. Ook D’Hoore deed het goed, ze was voorlopig tweede. Alleen stond dan nog de laatste heat op het programma. De Britse Laura Trott moest tegen de leidster in de stand, de Wit-Russische Tatsiana Sharakova. De Wit-Russische zette na één ronde de vijftiende tijd neer. Trott kreeg haar meteen in het vizier, omdat ze onderweg de voorlopig snelste was.

De mogelijkheid Sharakova te dubbelen liet de Britse niet liggen en het hielp haar op weg naar de zege in het onderdeel individuele achtervolging. Ze deed dat in een tijd van 3.25.054. Sharakova werd tiende. Wild was in de eindafrekening op de achtervolging op de vierde plek te vinden. In de stand leidde Trott voorlopig met 78 punten. Hammer en D’Hoore hadden beiden zes punten achterstand. Kirsten Wild stond achtste met 56 punten.

Spektakelnummer

Dan kwam één van de mooiste disciplines op de baan: de afvalkoers. Iedere twee ronden werd de renster die als laatste de streep passeerde uit koers genomen. Mejias was de eerste die verdween. Wild en D’Hoore zaten goed vooraan geplaatst. Ook Trott en Hammer vertoefden goed voorin. Beveridge liet zich al vroeg elimineren. Na de scratch was dit haar tweede mindere resultaat.

Wild hield goed stand, ook D’Hoore toonde zich goed. Beiden hielden zich schijnbaar makkelijk staande. Wilde zag een aantal rensters die voor haar in de stand stonden vroegtijdig afhaken. Daaronder waren Zharakova en Dideriksen. Wild werd als drie na laatste uitgeschakeld. Alleen D’Hoore, Trott en Hammer bleven over. Dat was de top drie in de stand tot dan toe.

D’Hoore en Trott zorgden er nipt voor dat Hammer uitviel. Trott wist vervolgens met sprekend gemak D’Hoore te kloppen. Ze gaat na de eerste dag in het omnium aan de leiding, met acht punten voorsprong op D’Hoore. Hammer volgt op tien punten van de Britse.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Goudhaantje Jumbo-Visma juicht niet na zege in Münsterland Giro: ‘Dacht dat het nog een ronde was’

De Münsterland Giro draaide dit jaar uitzonderlijk eens niet uit op een massasprint. Na...

🎥 Van Wilder haalt scherp uit na knappe zege: ‘We zijn niet akkoord met deze sh*t’

Niet Tadej Pogacar of Primoz Roglic, maar Ilan Van Wilder heeft de Italiaanse najaarsklassieker...

Ilan Van Wilder klopt Pogacar, Roglic & co en soleert naar winst in Tre Valli Varesine

De Italiaanse najaarskoersen volgen elkaar in sneltempo op. Gisteren won Wout van Aert nog...

UCI zet tijdsdruk achter mogelijke megafusie: “Als er iets verandert, moeten we dit voor 19 oktober weten”

In een persbericht laat de UCI - doormiddel van een statement - weten dat...

Meer zoals dit

🎥 Van Wilder haalt scherp uit na knappe zege: ‘We zijn niet akkoord met deze sh*t’

Niet Tadej Pogacar of Primoz Roglic, maar Ilan Van Wilder heeft de Italiaanse najaarsklassieker...

Ilan Van Wilder klopt Pogacar, Roglic & co en soleert naar winst in Tre Valli Varesine

De Italiaanse najaarskoersen volgen elkaar in sneltempo op. Gisteren won Wout van Aert nog...

UCI zet tijdsdruk achter mogelijke megafusie: “Als er iets verandert, moeten we dit voor 19 oktober weten”

In een persbericht laat de UCI - doormiddel van een statement - weten dat...