HomeNieuwsElia Viviani nieuwe Olympisch kampioen omnium na geweldige finale

Elia Viviani nieuwe Olympisch kampioen omnium na geweldige finale

Elia Viviani is de Olympisch kampioen op het onderdeel omnium. Op de baan in Rio de Janeiro was de Italiaan na zes onder...

Elia Viviani is de Olympisch kampioen op het onderdeel omnium. Op de baan in Rio de Janeiro was de Italiaan na zes onderdelen de beste van de wereld.

Na gisteren had Thomas Boudat de leiding, omdat regerend Olympisch kampioen omnium Lasse Norman Hansen zich had laten piepelen in het derde onderdeel, de afvalkoers. De Nieuw-Zeelander Dylan Kennett won deze middag de individuele tijdrit over een kilometer, voor Glenn O’Shea en Elia Viviani. De Italiaan nam daardoor de leiding in het klassement over.

Dat deed hij met nog twee af te werken onderdelen, die beide vanavond werden verreden. Allereerst was er de vliegende ronde, afgesloten werd er traditioneel met de puntenkoers.

Vliegende ronde

Het vijfde en voorlaatste onderdeel was dus de vliegende ronde. Daarbij moesten de renners zichzelf op gang brengen, om dan een hele ronde voluit te gaan en zo een tijd op de tabellen te zetten. Er werd in de volgorde van de voorlopige stand gestart. Tim Veldt stond twaalfde in die stand, dat betekende dat hij de zesde was om te starten.

De Mexicaan Ignacio Prado opende de debatten. Hij klokte 14 seconden en 46 duizendsten. In razende vaart volgden de renners elkaar op. Dat zorgde voor een spektakel. De Zwitser Suter zette met 12.981 een eerste richttijd neer. Na vijf renners was het de beurt aan Tim Veldt. Hij startte in exact dezelfde tijd over de eerste vijftig meter als de Zwitserse koploper. Daarna nam de snelheid bij de Nederlander echter wat af. Hij kwam uit op een voorlopige tweede tijd.

Maar zowel zijn tijd als de tijd van Suter bleef lang bovenaan staan. Dan kwam Kennett. Vanmiddag won hij de tijdrit, nu ging hij onder de tijd van de Zwitserse nummer één door. Hij reed 12.506. Gaviria viel enorm tegen. De Colombiaan had over 250 meter ruim zeven tienden meer nodig dan Kennett. Hij leek ver van zijn topvorm te zitten.

Ondertussen werd het ook spannend voor het klassement. Hansen reed naar een voorlopige tweede tijd achter Kennett. Dan kwamen nog Cavendish, Boudat en Viviani. De Brit eindigde net voor Hansen. Boudat stelde teleur. De Fransman werd uiteindelijk negende en leek daardoor klaar voor het Olympisch goud. Bleef over: Elia Viviani. De Italiaanse leider in de stand bleef een tiende boven de tijd van Kennett, die zo zijn tweede zege op een onderdeel in het omnium pakte.

Viviani bleef aan kop van de stand. Hij had een voorlopig totaal van 178 punten. Cavendish volgde op zestien punten. Onder andere Gaviria was al uitgeschakeld voor de gouden medaille. Eigenlijk was het zo dat de puntenkoers voor de eindwinst alleen nog spannend was tussen Viviani en Cavendish.

Spectaculair begin

Dan was het tijd voor het absolute hoogtepunt, de afsluitende puntenkoers. 160 rondes van 250 meter, uitkomend op een totaal van 40 kilometer. Iedere tien ronden waren er punten te verdienen. Fernando Gaviria trok vanuit het vertrek in de aanval. Zijn concurrenten zagen het gevaar van de Colombiaan in. De eerste van zestien sprints ging wel naar Gaviria, voor Kennett, Cavendish en Viviani.

Zo liep de Brit een punt in op de leider in de stand. Hij besloot daarop vrijwel alle gaten tot aanvallers te dichten. In het volgende duel om de punten klopte Viviani met een verrassende move de man van Man. Lasse Norman Hansen toog daarna ten strijde. De Deen had gisteren de leiding op een domme manier verspeeld en aaste op revanche.

Het lukte hem na ongeveer twintig ronden om de aansluiting opnieuw bij de groep te maken. Dat hielp Hansen enorm in de strijd om medailles. Het bracht hem op nog maar vier punten achterstand van Viviani. Voor het lappen van de rest krijgt een renner namelijk twintig punten.

Een valpartij ontsierde daarna de puntenkoers. Mark Cavendish reed met een kamikaze-move de Koreaan Park omver. Ook Viviani ging daardoor tegen de grond. Inmiddels sloten Kluge en Gaviria weer aan in het peloton. De koers werd dan even geneutraliseerd. Een paar minuten later werd de koers weer op gang geschoten.

Grande finale

En Gaviria ging meteen versnellen, maar kreeg weinig ruimte. Hij pakte wel stiekem steeds meer punten op Viviani. De achterstand bedroeg namelijk nog maar veertien punten. Twee punten minder had de Colombiaan ten opzichte van Cavendish. Hansen pakte vervolgens vijf punten, om de achterstand op Viviani tot een schamel puntje te verkleinen.

Ook Cavendish kwam terug tot zeven punten verschil. Tussen Hansen en de Italiaan was het een harmonica-effect. Nadat Kennett twintig punten verzamelde door de rest te lappen, stonden er vijf renners binnen twintig punten van elkaar. Maar de Nieuw-Zeelander moest zijn ronde al snel weer inleveren, dus ook zijn twintig punten.

In de volgende rondes leek Viviani redelijk goed op weg naar Olympisch goud. De Italiaan van Team Sky volgde alle debatten van de eerste rij. Hij klopte Cavendish in de volgende sprint en vergrootte het gat met zowel Cavendish als Hansen tot tien punten.

Cavendish of Hansen moest dus de volgende twee sprints winnen, maar dan moest de Italiaanse leider ook geen punt meer pakken. Maar Viviani pakte de volle vijf punten in de voorlaatste sprint. Zo verzekerde de Veronees zich van de gouden medaille. Cavendish moest vrede nemen met zilver, Hansen pakte het brons. Tim Veldt eindigde negende.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Rickaert moest in Parijs-Nice nog wenen door blessure, maar is terug: ‘Zou blij zijn als ik terugkeer op oude niveau’

In de Omloop van het Houtland keerde Rickaert terug, de Belgische wedstrijd werd meteen...

Vandaag op het programma: Famenne Ardenne Classic

In België wordt vandaag gestreden om het hoogste treetje in de Famenne Ardenne Classic....

Lefevere over etentje met Evenepoel: ‘Remco zou alleen voor het voorgerecht komen, maar is gebleven tot de koffie’

De ploegbaas van Quick-Step Alpha Vinyl heeft het met verbazing aangekeken. Hij noemt het...

Bart Lemmen naar Human Powered Health team

De 26-jarige Bart Lemmen wordt aankomend seizoen prof bij het ProTeam Human Powered Health....

Meer zoals dit

Rickaert moest in Parijs-Nice nog wenen door blessure, maar is terug: ‘Zou blij zijn als ik terugkeer op oude niveau’

In de Omloop van het Houtland keerde Rickaert terug, de Belgische wedstrijd werd meteen...

Vandaag op het programma: Famenne Ardenne Classic

In België wordt vandaag gestreden om het hoogste treetje in de Famenne Ardenne Classic....

Lefevere over etentje met Evenepoel: ‘Remco zou alleen voor het voorgerecht komen, maar is gebleven tot de koffie’

De ploegbaas van Quick-Step Alpha Vinyl heeft het met verbazing aangekeken. Hij noemt het...