Ligtlee plaatst zich voor kwartfinales sprint vrouwen

Elis Ligtlee heeft zich vanmiddag naar de kwartfinales op het onderdeel sprint gefietst. Ze versloeg de Litouwse Simona...

Ligtlee plaatst zich voor kwartfinales sprint vrouwen

Elis Ligtlee heeft zich vanmiddag naar de kwartfinales op het onderdeel sprint gefietst. Ze versloeg de Litouwse Simona Krupeckaite.

De achtste finales stonden op het programma. Er vond maar één heat plaats, de verliezers waren aangewezen op herkansingen. Ligtlee nam het op tegen de ervaren Litouwse Simona Krupeckaite. Dat was nog geen vooraf geboekte overwinning, want de Litouwse klopte gisteren niemand minder dan Anna Meares. Het duel van Ligtlee vond plaats in de vierde van zes heats.

Rebecce James trapte af tegen de Française Virginie Cueff. James had gisteren in de kwalificatie een Olympisch record op de tabellen gezet. Ze won met speels gemak. In het volgende duel wist de tweede Britse, Katy Marchant, de Duitse Miriam Welte te kloppen.

Duel van de waarheid

Deze confrontatie deed ertoe. Ligtlee wilde geen krachten verspillen door een herkansing te moeten rijden. Morgen werd met maximaal zes sprints al zwaar genoeg. De Nederlandse krachtsprintster liet de 33-jarige Krupeckaite op kop beginnen. Ze zorgde wel dat de Litouwse de snelheid hoog moest houden.

De winnares van de keirin eerder deze week kwam voor de laatste bocht al naast haar tegenstander. Het werd echter krap. Toch kon de Nederlandse in de laatste meters Krupeckaite voorbij steken.

In de kwartfinale neemt Ligtlee het op tegen de Russische Anastasiia Voinova. Zij versloeg de Chinese Tianshi Zhong. Ook Kristina Vogel plaatste zich voor de kwartfinale. Zij verwees Natasha Hansen uit Nieuw-Zeeland naar de herkansingen.