HomeNieuwsBoudat pakt leiding in omnium na grote fout Hansen

Boudat pakt leiding in omnium na grote fout Hansen

Thomas Boudat leidt het klassement in het onderdeel omnium na drie van de zes onderdelen. Lasse Norman Hansen verspeelde...

Thomas Boudat leidt het klassement in het onderdeel omnium na drie van de zes onderdelen. Lasse Norman Hansen verspeelde de leiding in de afvalkoers.

Achttien renners stonden aan de start voor het omnium. Voor Nederland betrad Tim Veldt de baan, Jasper de Buyst was de Belg van dienst. Als eerste onderdeel voor de omnium stond het onderdeel scratch op het programma. Een koers van vijftien kilometer waarbij er maar één ding uitmaakt: op welke plaats een renner over de streep komt.

Het begin was niet echt spectaculair, de mannen bleven rustig rond draaien. Alle ogen waren gericht op sprinters zoals Mark Cavendish, Elia Viviani en tweevoudig wereldkampioen omnium Fernando Gaviria. Na dik tien minuten trok De Buyst op pad met de Amerikaan Bobby Lea. Lasse Norman Hansen en Roger Kluge sloten aan. De Amerikaan moest snel afhaken.

Even later paste ook De Buyst. Het Duits-Deense koppel kon de rest een ronde lappen. Uiteindelijk won Hansen het eerste onderdeel. Thomas Boudat had geprobeerd de ronde achterstand te dichten, maar de Fransman slaagde net niet in zijn opzet. Hij werd derde, voor Glenn O’Shea, Gaviria, Cavendish en Viviani. Veldt eindigde als elfde.

Achtervolging

Het tweede omnium-onderdeel betrof de individuele achtervolging. In een strijd man tegen man moesten de baanrenners een individuele tijdrit van vier kilometer afleggen. De Buyst opende tegen de Amerikaan Lea. De Belg, die als sprinter bekend staat, bleek geen partij voor de Amerikaan die in de scratch-race nog zijn vluchtgezel was. De vernedering werd voor De Buyst compleet toen Lea hem inhaalde.

Vervolgens versloeg de Braziliaan Monteiro zijn tegenstander Chun Wing uit Hong Kong. In het volgende duel dubbelde de Mexicaan Prado zijn Japanse tegenstrever Kuboki. Vervolgens moest Veldt het in de vierde heat opnemen tegen de Kazach Artyom Zakharov.

Waar de Nederlander in het begin aan de leiding ging, leek Zakharov hem te gaan kloppen in het tweede gedeelte. Veldt versnelde echter en won zijn heat. Hij dubbelde de Kazach nog net en klokte de tot dan toe snelste tijd. Hij reed 4.22.856. Die tijd werd in de volgende heat al verbeterd. De Nieuw-Zeelander Dylan Kennett deed er twee seconden vanaf.

Viviani had in de volgende heat al na dik twee kilometer zijn tegenstander Suter gelapt. Even om een beeld te scheppen: De Italiaan reed over de vier kilometer bijna 56 kilometer per uur, zijn Zwitserse concurrent was vier kilometer per uur langzamer. Het volgende duel was echt interessant: Cavendish tegen Gaviria. De Brit nam de maat van zijn Colombiaanse concurrent. Nadat Boudat in de voorlaatste heat O’Shea wist te verschalken, eindigde het onderdeel achtervolging met Hansen die Kluge klopte.

De Deen deed dat ook nog eens in de snelste tijd. Met 4.14.982 reed hij zelfs een Olympisch record. Het zorgde ervoor dat de Deen na twee onderdelen in het omnium aan de leiding ging. Wereldkampioen Gaviria stond pas op plaats zeven, Veldt was negende. Jasper de Buyst bevond zich op de laatste plek.

Afsluiter

Het laatste onderdeel in het omnium voor vandaag was de eliminatierace. Dat beloofde een razendsnel nummer te worden. Iedere twee rondes viel namelijk degene die als laatste de streep passeerde af. Lasse Norman Hansen, de leider in het omnium, ging er verrassend als eerste uit. De Olympisch kampioen omnium in Londen was al klaar. Veldt werd als derde geëlimineerd.

De Buyst was de volgende die eraan was voor de moeite. De misstap van Hansen zorgde ervoor dat de anderen die kort stonden in het klassement een gouden zaak konden doen. Kluge deed dat alvast niet. Hij ging als zevende uit koers. Het tempo bleef onverminderd hoog.

Uit het niets stuurde Cavendish weg. Hij bleek te zijn verslagen, terwijl alles erop wees dat Monteiro degene was die moest vertrekken. Na afloop van de afvalkoers werd bekend dat Cavendish binnen de baan had gereden en was gediskwalificeerd.

Er bleven er uiteindelijk drie over. Drie sprinters waren het: Viviani, Boudat en Gaviria. De Fransman had al vaak aan de rekker gehangen. Gaviria versnelde, maar moest die actie bekopen. Het ging tussen Boudat en Viviani. De Fransman ging van ver aan, Viviani kon er nog net overheen komen. Hij rondde de spectaculaire dag goed af.

Thomas Boudat gaat na de eerste dag in het omnium, na drie van de zes onderdelen, aan de leiding in het klassement. Hij heeft 106 punten. Viviani volgt als tweede met hetzelfde puntenaantal. Cavendish is derde met 104 punten.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | De Speld en Tour de Tietema presenteren: het lichtste (en grappigste) wielershirt ooit!

De Speld mengde zich in een samenwerking met La Machine al eerder in de...

Video | Sam Oomen: ‘Ik kan nog niet pijnvrij fietsen’

Sam Oomen reed dit seizoen al de Giro, maar ook in de derde grote...

Vuelta | Grappig beeld: Lotto speelt Titanic na bij ploegenpresentatie

Net als bij de start van de Tour de France van 2015 in Utrecht...

Vuelta | Ploegentijdrit! Alles wat je moet weten over etappe 1: Utrecht-Utrecht

Parkoers Zullen ze bij de Vuelta-organisatie geluisterd hebben naar de wensen van Team Jumbo-Visma? Een...

Meer zoals dit

Video | Van Baarle: ‘Evenepoel is zeker een van de grote favorieten’

Dylan van Baarle was er al bij in de Tour de France en zal...

Nairo Quintana toch niet van start in Vuelta: ‘Focussen op verdediging, ontken gebruik’

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Nairo Quintana uit de uitslag van de...

Vuelta | Selecties compleet! Deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...