Ligtlee naar achtste finales sprint, Van Riessen eruit

Elis Ligtlee plaatste zich vanavond met zichtbaar gemak voor de achtste finale op het onderdeel sprint. Van Riessen vloo...

Ligtlee naar achtste finales sprint, Van Riessen eruit

Elis Ligtlee plaatste zich vanavond met zichtbaar gemak voor de achtste finale op het onderdeel sprint. Van Riessen vloog er in de zestiende finales uit.

Ligtlee kwalificeerde zich voor de knock-outfase met de vierde tijd, Van Riessen klokte de dertiende tijd. De snelste tijden waren voor twee Engelse vrouwen: Katy Marchant reed haar sprint in een tijd van 10 seconden en 787 duizendsten. Alleen Rebecca James was sneller: de Britse klokte een nieuw Olympisch record met 10.721.

De vierde tijd van Ligtlee zorgde ervoor dat de winnares van het goud op de keirin het in de zestiende finale opnam tegen Jinjie Gong. Van Riessen had minder geluk; haar dertiende tijd resulteerde in een duel met Kristina Vogel.

Zestiende finale

De nummer één gekwalificeerde moest namelijk tegen de nummer achttien. Twee tegen zeventien, drie tegen zestien en zo verder. Dat betekende dat Ligtlee in het vierde knock-outduel startte, Van Riessen in de zesde strijd. In de eerste drie duels had geen enkele favoriete zich laten vloeren door de outsider. Dan was het tijd voor Ligtlee.

De Gelderse krachtsprintster begon op de kop. Dat was immers de manier waarop ze gisteren de keirin won: heel lang op kop beuken. Gong wachtte af. Nog voor de slotronde ging ze aan. Ligtlee moest een lengte laten. In de laatste bocht maakte ze echter het verschil goed en op het laatste rechte stuk kwam ze er voorbij.

Van Riessen begon in tegenstelling tot haar landgenote vanaf de tweede plaats. Ze nam haar plek in het wiel van Vogel. Ze kwam echter ook niet verder dan het achterwiel. Ze was vrijwel kansloos en werd verwezen naar de herkansingsronde.

Van de 'favorieten' liet Stephanie Morton zich kloppen door 'outsider' Anastasiia Voinova. Echter, een outsider was de Russische niet. Gisteren pakte ze het brons op de keirin. Ook de andere Australische, Anna Meares, werd als favoriete uitgeschakeld. De Litouwse Simona Krupeckaite zorgde daarvoor.

Tweede kans

Van Riessen was dus aangewezen op de herkansingen. Ze trad aan in de eerste heat van de herkansingen. Ze ging als nummer laatst de slotronde in en kon die positie niet meer veranderen. Het was Anna Meares die doorging.