Teamsprint: Nederland als zesde naar knock-outfase

De Nederlandse baanwielrenners plaatsten zich als zesde voor de eerste ronde teamsprint. Het sprintteam bij de mannen kl...

Teamsprint: Nederland als zesde naar knock-outfase

De Nederlandse baanwielrenners plaatsten zich als zesde voor de eerste ronde teamsprint. Het sprintteam bij de mannen klokte 43.688 seconden.

Negen teams gingen van start om de acht ploegen te bepalen die door gingen naar de eerste ronde. Zuid-Korea beet het spits af en deed dat helemaal alleen op de baan. De Koreaanse ploeg zette geen briljante tijd op de tabellen.

Vervolgens versloeg Polen het Venezolaanse team, met tijden die niet heel interessant bleken. Een duel later werd het wel indrukwekkend. Groot-Brittannië versloeg Australië: de Australiërs deden 43.158 seconden over hun proef. De Britten besloten maar even een Olympisch record te fietsen, met 42 en een halve seconden.

Interessante afsluiter

Duitsland moest het daarna opnemen tegen Frankrijk. Pervis sloot af tegen Levy. Frankrijk reed 43.185, terwijl Duitsland teleurstelde met 43.711. Frankrijk pakte een voorlopige derde plaats, waar Duitsland het met een vijfde plek moest doen.

Nieuw-Zeeland sloot af tegen Nederland. Daarin ging het om de nummers 1 en 2 van het afgelopen wereldkampioenschap. Nederland stuurde Theo Bos, Matthijs Büchli en Jeffrey Hoogland de baan op. Hoogland opende, waarna Theo Bos de sprint lanceerde voor Büchli.

Nieuw-Zeeland pakte de leiding na één ronde. Ze hadden twee tienden voorsprong. Een ronde later werd dat een halve seconde. Nederland stevende af op een zwakke tijd. Het werd 43.688, waarmee het Nederlandse team zich op de zesde plaats nestelde. Dat betekent in de eerste ronde op het onderdeel teamsprint een duel met Australië. Straks zal waarschijnlijk Nils van 't Hoenderdaal de vervanger zijn van Büchli.