HomeNieuwsHet geweldige palmares van Cancellara in 10 beelden

Het geweldige palmares van Cancellara in 10 beelden

Fabian Cancellara werd Olympisch kampioen tijdrijden en zette daarmee de kroon op zijn carrière. Wij zetten zijn belangr...

Fabian Cancellara werd Olympisch kampioen tijdrijden en zette daarmee de kroon op zijn carrière. Wij zetten zijn belangrijkste overwinningen op een rij.

2004

1. In 2004 bestormt Cancellara het internationale wielerpeloton. Na drie professionele overwinningen in 2003 en hetzelfde aantal een jaar later, verrast hij vriend en vijand door de proloog van de Tour de France in Luik te winnen. Ook in 2007, 2009, 2010 en 2012 wint de beste wielrenner uit Zwitserland de openingstijdrit in de Tour.

Luik/Liege: Luik-Belgie - Tour de France - TdF - wielrennen - cycling - proloog - Fabian Cancellara (Fassa Bortolo) - foto Cor Vos ©2004 Fabian Cancellara wint de proloog van de Tour de France van 2004.

2006

2. De Zwitser laat zich in 2004 al zien in Parijs-Roubaix, gewonnen door Magnus Backstedt. Twee jaar later kent hij een uitzonderlijke dag in de Hel van het Noorden. Hij rijdt de tegenstand in de finale compleet op een hoopje. Het wordt zijn eerste van drie kasseitrofeeën; ook in 2010 en 2013 wint hij op de piste in Roubaix.

Fabian Cancellara wint zijn eerste Parijs-Roubaix in 2006. Fabian Cancellara wint zijn eerste Parijs-Roubaix in 2006.

3. Cancellara vormt zich als klassiek renner en als tijdrijder. Later in 2006 kroont de Zwitser zich voor het eerst tot wereldkampioen tijdrijden. Hij doet dat later nog drie keer: in 2007, 2009 en 2010 mag hij opnieuw de regenboogtrui om zijn schouders dragen. Op de weg lukt het hem echter nooit: een van de weinige hiaten op zijn palmares.

Fabian Cancellara wordt wereldkampioen tijdrijden in Salzburg in 2006. Fabian Cancellara wordt wereldkampioen tijdrijden in Salzburg in 2006.

2007

4. In 2007 wint Cancellara definitief alle wielerfans voor zich. Hij wint de proloog van de Tour de France in Londen. Drie dagen later vindt een wandeletappe plaats naar Compiègne. Om zijn gele trui te behouden valt de Bern Express aan in de slotkilometer. Hij blijft de sprintende meute met een geweldige krachtsexplosie voor.

De geniale etappewinst in de Tour de France in Compiègne. De geniale etappewinst in de Tour de France in Compiègne.

2008

5. De volgende grote klassieker die de Zwitser op zijn palmares bij schrijft, is Milaan-San Remo. Een kleine favorietengroep trekt over de Poggio di Sanremo. In de straten van San Remo versnelt Cancellara. Hij is de eerste renner die La Primavera wint op de Lungomare delle Nazioni.

Fabian Cancellara heerst in Milaan-San Remo in 2008. Fabian Cancellara heerst in Milaan-San Remo in 2008.

6. Later dat jaar staan de Olympische Spelen op het programma. Cancellara klopt Gustav Larsson en Levi Leipheimer in Peking. In de wegrace komt hij uit verloren positie met een kamikaze-afdaling terug. Hij pakt daar het brons.

Cancellara op het podium in Peking, met Larsson en Leipheimer. Cancellara op het podium in Peking, met Larsson en Leipheimer.

2009

7. Het lijkt misschien niet de grootste koers op zijn palmares, maar het winnen van de Ronde van Zwitserland in 2009 was voor Cancellara een geweldige toevoeging aan zijn erelijst. Hij ging bergop met de besten mee en kwam na een tijdrit in zijn eigen Bern juichend over de streep.

Juichend in zijn thuisplaats Bern; Cancellara wint de Ronde van Zwitserland. Juichend in zijn thuisplaats Bern; Cancellara wint de Ronde van Zwitserland.

2010

8. In 2010 weet Cancellara weer een klassieker naar zijn hand te zetten. In de E3 Prijs, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix verslaat hij Boonen in een rechtstreeks duel. Veel rechtstreekse duels krijgen we ervoor en erna helaas niet. De ene overwinning is overigens nog mooier dan de andere: in Vlaanderen lost de Zwitser Boonen op de Muur van Geraardsbergen. Een week later soleert hij vanaf Mons-en-Pévèle naar zijn tweede winst in Roubaix.

Cancellara onderweg met Boonen in de Ronde van Vlaanderen 2010. Cancellara onderweg met Boonen in de Ronde van Vlaanderen 2010.

2016

9. De Zwitser voegt nog veel koersen toe aan zijn erelijst. Begin dit jaar wint hij de Italiaanse semiklassieker Strade Bianche, die bij meerdere wielerliefhebbers als mooiste cultklassieker wordt gezien. Hij wint op het Piazza del Campo in Siena voor een derde keer. Vanaf volgend jaar is daarom een onverharde strook in het parkoers naar Fabian Cancellara vernoemd.

Fabian Cancellara kan zijn vreugde niet verbergen wanneer hij Strade Bianche voor een derde keer wint. De Zwitser kan zijn vreugde niet verbergen wanneer hij Strade Bianche voor een derde keer wint.

10. Vandaag plaatst Cancellara de absolute kroon op zijn carrière. Nadat hij de hoop op de roze trui in de Giro dit jaar moet laten varen door ziekte en in de Tour er niet aan te pas komt, stapt hij af op de rustdag in zijn woonplaats Bern. Hij zet alles op de Olympische tijdrit in Rio. Tijdens de wegrit toont de Zwitser al een ongekende vorm; hij klimt met de besten mee. De hoop op een gouden medaille in de tijdrit blijkt niet onterecht: Cancellara verpulvert de tegenstand tegen de klok en boekt daarmee zijn 75e professionele zege in het wielrennen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Rickaert moest in Parijs-Nice nog wenen door blessure, maar is terug: ‘Zou blij zijn als ik terugkeer op oude niveau’

In de Omloop van het Houtland keerde Rickaert terug, de Belgische wedstrijd werd meteen...

Vandaag op het programma: Famenne Ardenne Classic

In België wordt vandaag gestreden om het hoogste treetje in de Famenne Ardenne Classic....

Lefevere over etentje met Evenepoel: ‘Remco zou alleen voor het voorgerecht komen, maar is gebleven tot de koffie’

De ploegbaas van Quick-Step Alpha Vinyl heeft het met verbazing aangekeken. Hij noemt het...

Bart Lemmen naar Human Powered Health team

De 26-jarige Bart Lemmen wordt aankomend seizoen prof bij het ProTeam Human Powered Health....

Meer zoals dit

Rickaert moest in Parijs-Nice nog wenen door blessure, maar is terug: ‘Zou blij zijn als ik terugkeer op oude niveau’

In de Omloop van het Houtland keerde Rickaert terug, de Belgische wedstrijd werd meteen...

Vandaag op het programma: Famenne Ardenne Classic

In België wordt vandaag gestreden om het hoogste treetje in de Famenne Ardenne Classic....

Lefevere over etentje met Evenepoel: ‘Remco zou alleen voor het voorgerecht komen, maar is gebleven tot de koffie’

De ploegbaas van Quick-Step Alpha Vinyl heeft het met verbazing aangekeken. Hij noemt het...