Armstrong Olympisch kampioene tegen de klok, Van der Breggen brons

Kristin Armstrong is de nieuwe Olympisch kampioen tijdrijden bij de vrouwen. Ze klopte in een regenachtig Rio Olga Zabel...

Armstrong Olympisch kampioene tegen de klok, Van der Breggen brons

Kristin Armstrong is de nieuwe Olympisch kampioen tijdrijden bij de vrouwen. Ze klopte in een regenachtig Rio Olga Zabelinskaya en Anna van der Breggen.

Het was van tevoren een raadsel of de tijdrit in droog of nat weer verreden zou worden. Maar 's ochtends, nog voor de eerste rensters gingen vertrekken, kwam het al met bakken uit de lucht rond Rio. Daarbij kwamen ook nog eens harde windstoten. Rensters moesten hun bandenkeuzes aanpassen.

Tara Whitten was de eerste renster die een goede tijd leek te gaan klokken. Onderweg pakte ze overal de snelste tussentijd, waardoor ze aan de streep lang moest wachten om te weten of ze op het podium kon eindigen.

Van de weg

Ellen van Dijk was de eerste Nederlandse om te vertrekken. Van der Breggen vertrok namelijk als twee na laatste. Van Dijk leek goede zaken te gaan doen, tot ze op de Grumari-beklimming in de greppel belandde.

Elisa Longo Borghini en Olga Zabelinskaya waren snel onderweg. De Italiaanse was de snelste bij het eerste tussenpunt, die fakkel nam de Russische over aan de tweede tijdmeting. Van der Breggen noteerde eerst de derde tijd, daarna de vierde. Kristin Armstrong naderde de Russische bij tussenpunt twee tot drie seconden.

Tara Whitten rondde haar proef af in 45 minuten en een seconde. Longo Borghini kon die tijd maar nipt verbeteren. Ze was negen seconden sneller. Van Dijk deed daar nog eens drie seconden af. Maar ze kon niet op tegen de Russische.

Zabelinskaya was zestien seconden sneller. Ook Van der Breggen kon de tijd van de Russische tijdrijdster niet verbeteren. Zes seconden was het verschil. De enige die nog wel aan de tijd van Zabelinskaya kwam, was Kristin Armstrong. Ze kon voor de derde keer Olympisch kampioene tijdrijden worden met een tijd die vijf seconden sneller was dan die van de Russische.