5 redenen waarom Dumoulin vandaag goud wint

Vergeet die pols. Tom Dumoulin pakt vandaag het goud op de olympische tijdrit in Brazilië. En dat komt door deze vijf re...

5 redenen waarom Dumoulin vandaag goud wint

Vergeet die pols. Tom Dumoulin pakt vandaag het goud op de olympische tijdrit in Brazilië. De Nederlander maakt zijn grote droom waar door alle concurrenten weg te blazen in de straten rondom Pontal. En dat komt door deze vijf redenen!

1 Focus 

In ieder interview dat Tom Dumoulin dit jaar geeft, zijn telkens dezelfde woorden te horen. ‘De tijdrit op de Olympische Spelen is het allerbelangrijkste doel voor mij’. Voor Dumoulin is een gouden medaille op het olympisch toernooi als het mooiste meisje van de klas dat verkering met je wil. Of het winnen van een Nobelprijs. Het hoogst haalbare."Er kleeft voor mij een enorme waarde aan de Spelen", zei Dumoulin eerder tegen Wieler Revue. "Het is een evenement dat maar één keer in de vier jaar georganiseerd wordt, terwijl de Tour de France en Giro d’Italia ieder jaar terugkomen. Bovendien is de kans erg klein dat er in mijn carrière zo’n tijdrit-parkoers dat mij op het lijf geschreven is, voorbij komt. Daarom is een gouden medaille op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro het hoofddoel voor 2016."Focus. Dat heeft de 25-jarige Limburger wel. Als tijdrijder moet je je sowieso af kunnen sluiten voor alles wat om je heen gebeurd. Oogkleppen zijn bijna het belangrijkste wapen voor een succesvolle race tegen de klok.

2 Over de oceaan

Druk. Naast focus nog zo’n woord wat in topsport veel gebruikt wordt. Je ziet het niet, je hebt geen idee hoe je het kunt beïnvloeden en je weet niet of je er last van hebt gehad. Het lijkt ongrijpbaar, maar Dumoulin blijft er - inmiddels - relaxt onder."Als ik bang was voor druk, dan was ik niet gestart in een Giro die in eigen land begint", aldus Dumoulin. "Die massaal persoonlijke aandacht is iets wat ik nog steeds niet leuk vind, maar waar ik dus inmiddels wel goed mee om kan gaan. Ik moet er ook niet voor weglopen, dat zou de allerslechtste manier zijn om er mee om te gaan. Uiteindelijk wil ik een goede renner worden en daar komen aspecten als fans, media en druk bij kijken. Dat moet ik gewoon accepteren in plaats van me daar tegen verzetten, dat heeft ook geen zin."Dumoulin zal niet ontevreden zijn dat de Olympische Spelen op ruim 9.500 kilometer afstand van Nederland plaatsheeft. Zo kan hij zich in alle rust, zonder veel vaderlands publiek en weinig Hollandse media, voorbereiden op zijn gouden tijdrit.

3 Mentale weerbaarheid

Een individuele tijdrit is een verschrikking. Geen enkel rustmoment of renners om je heen waar je je even achter kunt verschuilen. Het is volle bak van begin tot eind. In de negende etappe van de Tour de France, van het Spaanse Vielha Val d’Aran naar het Andorrese Arcadis, belandt hij in de vlucht van de dag. Net voor de slotklim ontsnapt hij uit de kopgroep en door een ‘tijdrit’ bergop weet hij zijn concurrenten achter zich te houden. Maar niet zonder slag of stoot, want Dumoulin is eerst op achterstand gereden door Rafal Majka en Rui Costa.Dumoulin: "In de eerste week liep het voor geen meter. De laatste dagen ging het steeds beter. Ik heb het gewoon geflikt! In misschien wel de zwaarste etappe van deze Tour. Ik heb in de kopgroep geen trap te veel gedaan, af en toe voor de vorm. Op de voorlaatste klim had ik het wel even lastig. Dus ik besloot om niet mee te gaan met de aanvallen. Ik heb goed getimed en de anderen bliezen zich op."Mentaal is Dumoulin prima in orde. Ook in de Vuelta a España van vorig jaar laat de tijdritspecialist zich niet gek maken door de diverse tempowisselingen bergop en blijft - verstandig als-ie is - in zijn eigen ritme naar boven rijden.

4 Chris Froome

Etappe 13 van de Tour de France staat rood omcirkeld in de agenda van Dumoulin. De tijdrit van Bourg-Saint-Andeol naar Le Caverne de Pont d’Arc over 37,5 kilometer met aan het begin en aan het eind een korte klim (6,9 en 3,3 kilometer, tegen 4,9 procent) is een ultieme graadmeter voor de Maastrichtenaar. Niet alleen vanwege het parkoers, maar ook omdat zijn grootste concurrent voor de gouden plak op de olympische tijdrit aan de start staat: Chris Froome."Froome is een serieuze kandidaat voor de uitzege", zei Dumoulin voorafgaand. Het goede nieuws voor hem is dat de kopman van Team Sky en inmiddels drievoudig Tour-winnaar niet aan zijn tijd komt. De Brit moet meer dan een minuut toegeven op de coureur van Giant-Alpecin; omgerekend naar snelheid scheelt dat gemiddeld ruim een kilometer per uur of, nog belangrijker, zelfs gemiddeld twintig Watt. "Ik heb heel goed gereden en ben heel blij met mijn etappewinst. Dit was mijn grote doel voor deze Tour, maar ik had niet verwacht om te winnen met meer dan een minuut voorsprong op Froome."Dumoulin heeft de eerste tik aan Froome uitgedeeld. Tel daarbij op dat Froomey drie weken lang (tot en met zondag 24 juli) heeft moeten strijden in Frankrijk en Dumoulin zijn momenten uit kon kiezen, dan lijkt de Nederlander frisser aan de start te staan op woensdag 10 augustus. Advantage Dumoulin.

5 Parkoers op maat

Vraag Dumoulin om een tijdrit-parkoers te bedenken voor de Olympische Spelen en op de tekentafel komt exact dezelfde route als het parkoers dat er nu ligt uit zijn vingers. De 25-jarige Dumoulin realiseert zich dat er over vier (Tokio) of acht jaar (n.n.b.) een compleet ander parkoers uitgestippeld kan worden. Over een afstand van 54,5 kilometer komt hij in Brazilië tweemaal de Grumari (1,2 km à 7%) en tweemaal de Grota Funda (2,1 km à 4,5%) tegen; geen lange reuzen, dus kan Dumoulin flink tempo behouden."Ik denk dat ik de grote favoriet ben voor de Spelen, dat kan ik niet meer ontkennen", zegt Dumoulin na afloop van de gewonnen tijdrit in de Tour. "Maar een tijdrit na twaalf dagen Tour tegen jongens die elke dag moeten lijden is anders dan een momentopname straks in Rio."

Foto: ANP Foto