Ook Lammerts vindt olympisch parkoers ongevaarlijk

Johan Lammerts zag Annemiek van Vleuten hard onderuit gaan, maar de bondscoach vindt niet dat het parkoers onverantwoord...

Ook Lammerts vindt olympisch parkoers ongevaarlijk

Johan Lammerts zag Annemiek van Vleuten hard onderuit gaan op het olympisch parkoers en ook Vincenzo Nibali, Sergio Luis Henao en Richie Porte kwamen te val in de afdaling. Maar de Nederlandse bondscoach vindt niet de uitgestippelde route in Rio de Janeiro onverantwoorde risico's met zich meebracht.

Veel klimwerk, maar ook snelle afdalingen met een hoge stoeprand. Zo werd het parkoers van de olympische wegwedstrijd getypeerd.

Maar na alle ongelukken kwam de kritiek op stoom. Gisteren reageerde de internationale wielerbond UCI al verdedigend op de keuze van het parkoers en ook bondscoach Johan Lammerts vindt niet dat het parkoers onverantwoorde risico's met zich meebracht.

"Dit kom je vaker tegen", zegt Lammerts tegen persbureau ANP. "Het vraagt technische vaardigheden. Wielrennen is een van de moeilijkste sporten die er is. Het parkoers te gevaarlijk? Nee."

Vooral de valpartij van Van Vleuten zal vele wielerfans jarenlang bijblijven. Lammerts: "Annemiek was zonder twijfel de sterkste vrouw in koers. Ze was in de vorm van haar leven. Er was een klein beetje regen gevallen, volgens mij. Maar het hoort bij de sport: je wordt fysiek, technisch en mentaal uitgedaagd.''

Foto: Cor Vos