HomeNieuwsVan der Breggen na ongekende finale naar het goud

Van der Breggen na ongekende finale naar het goud

Anna van der Breggen heeft op ongekende wijze de gouden plak gehaald. Ze versloeg Emma Johansson in de sprint in een dra...

Anna van der Breggen is olympisch kampioen geworden in Rio de Janeiro. Annemiek van Vleuten leek naar de winst te rijden, maar kwam hard ten val. Daardoor leek de weg open te liggen voor Mara Abbott, maar die werd in de slotmeters teruggepakt. De tweede plek was voor Emma Johansson en de derde plaats ging naar Elisa Longo Borghini.

Om ongeveer vijf uur Nederlandse tijd klonk het startschot van de wegwedstrijd voor vrouwen. Met een klein peloton gebeurde er de eerste kilometers niet veel. Wel reed wereldkampioene Lizzie Armitstead lek, waarna hardrijdsters als Lisa Brennauer en Ellen van Dijk enkele speldenprikjes uitdeelden. De Britse, die zo onder vuur lag de afgelopen week, wist na een achtervolging terug te keren, maar optimaal was het begin niet voor Armitstead.

De eerste serieuze aanval van de dag was van een Belgische. Lotte Kopecky demarreerde met nog 120 kilometer te gaan. De 20-jarige Kopecky kreeg al gauw de nodige ruimte, maar kreeg niemand mee, waardoor ze op haarzelf was aangewezen. De Duitsers waren daar niet blij mee en probeerde de gang in het peloton te houden. Toen dat niet lukte koos Romy Kasper er maar voor in haar eentje in de tegenaanval te gaan. Kasper geraakte echter nooit aan de kop van de koers.

Van Dijk ten aanval

Ellen van Dijk gooide in het peloton de knuppel in het hoenderhok. De ex-wereldkampioene tijdrijden viel aan in de afdaling en kreeg enkele gevaarlijke rensters met haar mee. Kristin Armstrong, Trixi Worrack, Giorgia Bronzini en Anna Plichta waren ook bij de pinken en sprongen mee. Ook Marianne Vos deed nog een duit in het zakje, maar dat was enkel om een andere kanshebster terug te grijpen. Niet veel later werd de groep met Van Dijk, en inmiddels ook Kopecky daarbij, teruggehaald. Voor Van Dijk was dat het teken om voor een schifting te zorgen, maar dat zorgde ervoor dat onder andere Vos niet meekon. Een samensmelting was door de gebrekkige samenwerking vooraan echter snel weer een feit.

Na de eerst lus was het een tijdlang vrij rustig in het peloton, maar onder impuls van de Duitsers werd de groep weer in gang getrokken, maar het wachten was op de zware slotklim, de Vista Chinesa. Net voor die klim ontstond er een kopgroep, met daarbij onder andere Vos en Pauline Ferrand-Prévot. Zij begonnen met zo’n veertig seconden voorsprong aan de laatste beklimming. Door het geweld van het Amerikaanse team zat de vluchtpoging er alweer gauw op.

Vos en Guarnier lossen

Op de slotklim ontstond er een elitegroep. Vos, Armitstead, Megan Guarnier en Katarzyna Niewiadoma wisten de schifting niet te overleven, Van der Breggen en Annemiek van Vleuten maakten wel deel uit van de kop van de koers. Uiteindelijk bleven er vier vrouwen voorop over. Mara Abbott, Elisa Longo Borghini en het Nederlandse koppel. Aangezien Van Vleuten de sterkste bleek, trok zij ten aanval op het minder steile gedeelte van de klim. Abbott was de enige die haar kon volgen.

In de afdaling was het Van Vleuten die binnen no-time een groot gat sloeg met Abbott, maar in een van de laatste bochten kwam de Nederlandse ongenadig hard ten val. Daardoor leek de Amerikaanse naar de winst te rijden, maar in de slotkilometers werd ze ingerekend. Vervolgens was het Van der Breggen die op de macht naar goud ging.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...