Talansky klautert naar zege in koninginnenrit Tour of Utah

Andrew Talansky stak vandaag de handen in de lucht op het skiresort in Snowbird. De Amerikaan won de zwaarste etappe van...

Talansky klautert naar zege in koninginnenrit Tour of Utah

Andrew Talansky stak vandaag de handen in de lucht op het skiresort in Snowbird. De Amerikaan won de zwaarste etappe van de Tour of Utah.

De renners wisten wat ze vandaag te wachten stond in de Tour of Utah. De aankomst bergop in het skiresort Snowbird is sinds jaar en dag met recht de koninginnenrit in de Amerikaanse ronde. Vorig jaar wist Joe Dombrowski hier de basis te leggen voor zijn eindzege. Maar de Amerikaan van Cannondale-Drapac was al voor deze etappe te ver achter geraakt in het klassement.

Een grote groep renners koos voor de aanval. Ze wisten wat er op het programma stond en hoopten via een vroege vlucht wat dichter te staan in het klassement na deze etappe. Neilson Powless was er daar één van. Ook Kiel Reijnen, gisteren winnaar in Bountiful, sprong mee.

Explosie

Na de Guardsman-pass leek alles te herdoen. Een aantal vluchters bleef een minuut voor het peloton uitrijden, met Daniel Eaton als renner die het meeste indruk maakte. Het werd duidelijk dat de klassementsrenners gingen bepalen wie vandaag de zege pakte. En belangrijker nog: wie de basis ging leggen voor de eindzege.

Leider Lachlan Morton wist alleen zijn oudere broer nog aan zijn zijde. Maar Cannondale-Drapac leidde het peloton. Taylor Eisenhart viel aan, staand op de zevende plaats in het klassement. Zijn poging was van korte duur.

De aanval van TJ Eisenhart bleek een voorproefje. De Colombiaan Atapuma versnelde met nog vier kilometer te gaan. Talansky volgde, Morton bleef op een meter of tien hangen. De 18-jarige Adrien Costa zat in het wiel van de Australiër. Het verschil tussen Talansky en Morton bedroeg negen seconden. Aan de streep waren geen bonificatieseconden te verdienen.

De Amerikaan bleef zonder omzien rijden voor de gele trui. Hij ging die overnemen van Morton. Atapuma kon handig gebruik maken van het werk van Talansky. Maar dat deed de Colombiaan niet, want de kopman van Cannondale-Drapac liet nietmet zich sollen. Hij won de sprint-à-deux. Costa werd knap derde op 31 seconden, met de gele trui in zijn wiel.

Morgen eindigt de Tour of Utah met een etappe die niet mals is. Op weg naar Park City moeten de renners over de steile Empire Pass.