Morton slaat dubbelslag in snelle bergetappe Utah

Lachlan Morton was de slimste klimmer in de razendsnelle derde etappe in de Tour of Utah. In Payton klopte hij Adrien Co...

Morton slaat dubbelslag in snelle bergetappe Utah
  • Lachlan Morton Lachlan Morton

Lachlan Morton was de slimste klimmer in de razendsnelle derde etappe in de Tour of Utah. In Payton klopte hij Adrien Costa en Andrew Talansky.

Een vreselijk snel begin van de derde rit in de Amerikaanse rittenkoers. In het eerste uur werd een gemiddelde snelheid van bijna 54 kilometer per uur gemeten! Zes renners konden los komen van het peloton. Simon Pellaud en Tom Zirbel waren daarbij de interessantste namen.

Klimmen geblazen

Op het programma stond de beklimming van Mount Nebo. En daar gingen de klassementsrenners voor een eerste keer los. Lachlan Morton gooide de knuppel in het hoenderhok en reed snel de groep der klassementsmannen uiteen. Enkel Andrew Talansky en Adrien Costa konden volgen. Enkele erkende klimmers als Darwin Atapuma en Joe Dombrowski hadden geen antwoord. Laatstgenoemde had vorig jaar nog het klassement gewonnen in Utah.

Op Mount Nebo kwam het drietal boven met een minuut voorgift op Atapuma en Rob Britton. Klassementsleider Robin Carpenter reed op dik drie minuten en was virtueel leider af. In de brede afdaling bleven de drie koplopers bij elkaar en liepen uit op de tegenstand. Ook nadat BMC-renners Rosskopf en Eisenhart hun Colombiaanse ploegmaat vervoegden, ging er niets van de achterstand af.

Morton was de slimste van het koptrio. Kort voor de laatste kilometer in dalende lijn versnelde hij. Costa en Talansky keken elkaar het wit uit de ogen. De Australiër van Jelly Belly won en pakte meteen de gele trui over van Carpenter.