Armitstead: 'Het voelde alsof ik aan de afgrond stond'

Armitstead: 'Het voelde alsof ik aan de afgrond stond'

Lizzie Armitstead heeft gereageerd op de dopingaantijgingen tegen haar persoon. Drie gemiste dopingtests zorgden ervoor dat het Engels antidopingagentschap een zaak tegen haar aanspande, maar die werd uiteindelijk verworpen door het CAS. In The Daily Mail bijt de wereldkampioene van zich af.

"Het voelde alsof ik aan de rand van de afgrond stond en eraf zou vallen", vat Armitstead haar gevoel van de laatste tijd samen. "Het ging niet alleen meer om het missen van de Spelen van Rio, mijn hele reputatie zou in duigen zijn gevallen. Als ik geschorst werd was mijn hele leven van me afgepakt. Mijn sport en mijn broodwinning."

Eerste gemiste dopingtest

Toch blijft het verhaal van de drie gemiste dopingtests staan, waardoor ze in deze ellende terecht kwam. Armitstead probeert de situatie te verduidelijken. "Mijn eerste gemiste test was vlak voor de ploegentijdrit Vargarda in Zweden vorig jaar. Ik had het systeem gewoon geupdate zoals altijd. De official belde om zes uur 's ochtends aan bij het hotel en vroeg naar mijn kamernummer. Die wilde de receptioniste niet geven. Daarna belde hij mij op mijn mobiele nummer die op 'stil' stond. Omdat ik niet opnam heeft hij een gemiste dopingtest ingevuld op het formulier. De UCI-official had zich moeten legitimeren en aan de receptioniste moeten vertellen dat hij een dopingtest kwam uitvoeren. Dat heeft hij nooit gedaan. Hij heeft de ernst van de situatie nooit duidelijk gemaakt. Dat heeft het CAS gelukkig erkend. Trouwens, de volgende dag ben ik als leider van de WorldCup gecontroleerd en die staal was negatief."

Tweede gemiste dopingtest

Armitstead erkent haar verantwoordelijkheid voor het missen van de tweede dopingtest. "Dat was in oktober vorig jaar. Ik was net wereldkampioen geworden en ik zat echt in de vakantie-modus. Ik was niet bezig om iemand te bedriegen. Sindsdien is mijn absolute prioriteit het juist invullen van mijn 'whereabouts'."

Derde gemiste dopingtest

De derde gemiste dopingtest was op 9 juni dit jaar tijdens de Aviva Womens Tour. Een rittenkoers die Armitstead zou winnen."Een gemiste dopingtest onder uitzonderlijke omstandigheden. Het is een familiegebeurtenis waar ik niet over wil uitweiden. Ik vind het niet gepast om het erover te hebben. De omstandigheden zijn geaccepteerd door het CAS."