Tinkoff blij met openingszege Bennati in Denemarken

Tinkoff boekte gisteren een fraaie zege in de eerste etappe van de Ronde van Denemarken. Daniele Bennati sprong weg uit...

Tinkoff blij met openingszege Bennati in Denemarken

Tinkoff boekte gisteren een fraaie zege in de eerste etappe van de Ronde van Denemarken. Daniele Bennati sprong met Würtz Schmidt weg uit een kleine groep en won de sprint.

Tussen Herning en Esbjerg leek er in eerste instantie niet te veel aan de hand. Een groep van vier met daarbij Mike Teunissen kon weg komen. Tinkoff kon het tempo in de achtervolging bepalen en een nauwe passage over de Kammerslusen-brug deed het peloton uiteen splitsen.

De voorste groep die weg kwam had veel renners van Lotto-Jumbo en Tinkoff in zich. Na een goede move van Bennati kon de ervaren rot de ritzege pakken. Ploegleider Lars Michaelsen was na afloop zichtbaar tevreden. "We hebben van start tot finish gewerkt. Ik denk dat Pavel Brutt wel honderd kilometer alleen op kop reed."

Plan

Vanaf het uiteenvallen van het peloton kon Michaelsen een plan uitstippelen. Op twintig kilometer van de streep ging Michael Gogl aanvallen met Michael Valgren. Zij lieten zich na het pakken van bonusseconden snel uitzakken. Het leek een sprint te gaan worden, maar dat was buiten Bennati gerekend. Die versnelde met een kleine tien kilometer te gaan en nam beloftenwereldkampioen tijdrijden Mads Würtz Schmidt mee.

"We hadden een plan voor de laatste zestig kilometer", legde Michaelsen uit. "En dat verliep geweldig. Als de wind nog harder had gewaaid, hadden we een betere uitgangspositie gehad in het klassement. Toen de achtervolgende groep dicht kwam op het plaatselijke parkoers, wisten we dat we moesten aanvallen."

Vandaag vervolgt het peloton met een vlakke etappe naar Sønderborg. De sprint loopt wel bergop. "Vanaf vandaag wordt het verdedigen voor ons", vertelde Michaelsen. "We hebben gelukkig ook nog meer troeven voor het klassement."