Bardet wint op Mont Blanc; Mollema kukelt uit top drie

Bardet wint op Mont Blanc; Mollema kukelt uit top drie

Romain Bardet heeft de spectaculaire etappe naar de Saint-Gervais Mont Blanc gewonnen. De Fransman demarreerde aan het begin van de beklimming. Joaquim Rodriguez werd tweede, Valverde derde. Bauke Mollema verloor veel tijd en kukelt uit de top-3. 

Froome kwam binnen op +0.35, maar wist de schade te beperken. Hij viel in de afdaling, vlak voor de beklimming van de Saint-Gervais Mont Blanc.

Kopgroep

Al snel kwam er een kopgroep van twintig renners: Alexej Loetsenko (Astana), Robert Kiserlovski, Rafal Majka (Tinkoff), Alexis Vuillermoz (AG2R-La Mondiale), George Bennett (Lotto-Jumbo), Jarlinson Pantano (IAM Cycling), Pierre Rolland (Cannondale-Drapac), Markus Burghardt, Amaël Moinard (BMC), Natnael Berhane (Dimension Data), Laurens ten Dam (Giant-Alpecin), Emmanuel Buchmann (Bora-Argon 18), Rui Costa (Lampre-Merida), Thomas De Gendt, Tony Gallopin (Lotto-Soudal), Tony Martin (Etixx-Quick Step), Daniel Navarro (Cofidis), Michael Matthews (Orica-BikeExchange), Eduardo Sepulveda, Vegard Breen (Fortuneo-Vital Concept). De kopgroep kreeg ruim vier minuten voorsprong, maar Katusha en Astana hielden het tempo hoog.

Tom Dumoulin viel ongeveer 70 kilometer van de finish en moest de Tour verlaten. Zijn deelname aan de Olympische Spelen lopen gevaar.

Veel valpartijen

Rolland en Rui Costa gingen er vervolgens vandoor op de Bisanne. In de afdaling gleed Rolland weg. Ook Reichenbach (FDJ) schoof onderuit, Porte verloor daarbij tijd, en moest vol in de beugels om terug te keren bij de klassementsrijders.

Even later viel Bauke Mollema bij een rotonde. De Nederlander begon bij het begin van de beklimming van de Saint-Gervais Mont Blanc met een achterstand.

Chris Froome viel in de lange afaling van de Bisanne, maar kon zich handhaven in de groep der favorieten. Wel moest hij zijn weg vervolgen op de fiets van Gerraint Thomas.

Mollema verliest veel tijd

Mollema probeerde terug te keren bij de klassementsrijders, kwam dichtbij, maar was op een gegeven gekookt. De Groninger verloor maar liefst +4.25 op Bardet en staat nu op de tiende plaats in het klassement. Bardet staat nu op de tweede plek in het klassement, Quintana is derde.

Foto: Cor Vos