HomeNieuwsTOUR: Froome wint na beestachtige afdaling

TOUR: Froome wint na beestachtige afdaling

Chris Froome heeft de tweede rit in de Pyreneeën gewonnen. In de afdaling van de slotklim ging hij ten aanval en hij wer...

Chris Froome heeft de tweede Pyreneeën-etappe gewonnen. In de afdaling van de slotklim reed de renner van Team Sky weg van de groep met favorieten. Door zijn coupe heeft hij nu ook de gele trui in handen, want Greg Van Avermaet was allang gelost. 

Pas aan de voet van de eerste klim van de dag, de Tourmalet, ontstond er een kopgroep. Een trio ging op zoek naar succes, namelijk Rafal Majka, Tony Martin en de gisteren zo tegenvallende Thibaut Pinot. Zij kregen zo’n twee minuten, maar een vrijgeleide kregen ze allerminst. Door het tempo van Movistar en Team Sky werden zij op de voorlaatste beklimming al teruggefloten.

Pinot pakte wel op de eerste twee beklimmingen van de dag de bergpunten, maar hij moest met lede ogen toezien dat Majka met de trui aan de haal ging. Op Col de Val Louron-Azet zakte de Fransman er compleet doorheen, terwijl de Pool van Tinkoff zijn karretje wel kon aanhaken bij de favorieten. Hij greep nog enkele punten waardoor hij nu één punt meer heeft in het klassement.

Val Kelderman

De Tourmalet had toen al enkele slachtoffers geëist. Julian Alaphilippe, de nummer drie in het klassement, kon het tempo namelijk niet bijbenen. Ook Vincenzo Nibali moest wederom de rol lossen. Tot de laatste col, de Peyresourde, heerste er een wapenstilstand bij de favorieten. Toch werd de groep opgeschrikt door een valpartij, namelijk van Wilco Kelderman. Zijn tube schoof van zijn wiel waardoor hij in een bocht ten val kwam. De kopman van LottoNL-Jumbo wist echter vrij gemakkelijk terug te komen aan de kop van de koers.

Op de Peyresourde nam Team Sky weinig verrassend de leiding. Mikel Nieve leidde de groep en legde zo’n hoog tempo op dat er lange tijd geen aanval werd ondernomen. Het was Nieve’s ploeggenoot Sergio Henao de eerste die ten aanval ging, maar dat werd snel gecounterd door Alejandro Valverde. Ook Froome en Quintana lieten zich gelden, maar zij konden geen gaatje slaan. Wel leverde het enkele slachtoffers op, onder andere Contador, Kelderman en Barguil konden het tempo niet bijhouden.

In de afdaling van de Peyresourde ging Froome nog eens ten aanval. Quintana zat niet direct in het wiel waardoor de Brit snel een gaatje had geslagen. Uiteindelijk was hij dertien seconden sneller dan zijn concurrenten, daarnaast won hij ook nog bonificatieseconden. Daniel Martin en Joaquin Rodriguez werden respectievelijk tweede en derde.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

9 Wielermodestatements die sowieso voor de nodige discussie gaan zorgen…

Onze redacteur legt z'n hoofd op het hakblok en speelt voor wielermodepolitie in dit artikel - maar gelukkig leven we niet in een wielerdictatuur waar de harde hand van de wielermodepolitie regeert, dus wees het vooral hartgrondig met hem oneens!

Niels Albert legt uit waarom zoveel crossers last hebben van rug: ‘Sponsors plezieren’

Mathieu van der Poel zag vorige winter zijn hele veldritseizoen in het water vallen...

Opvallend: 89-jarige man pakt Amerikaanse nationale cyclocrosstitel

We kennen allemaal het verhaal van Alejandro Valverde. De veteraan ging pas op zijn...

Quinten Hermans keert 23 december terug in cross: ‘Ik heb eigenlijk geen idee waar ik conditioneel zal staan’

Hermans, die vanaf volgend kalenderjaar uitkomt voor Alpecin-Deceuninck, zijn laatste cross was het EK...

Meer zoals dit

Quinten Hermans keert 23 december terug in cross: ‘Ik heb eigenlijk geen idee waar ik conditioneel zal staan’

Hermans, die vanaf volgend kalenderjaar uitkomt voor Alpecin-Deceuninck, zijn laatste cross was het EK...

Niki Terpstra de Tom Boonen van Nederland: ‘Ik heb conditie, maar na een uurtje racen kom ik gesloopt uit de auto’

Al blijft het waarschijnlijk niet alleen bij gravelen, want de Noord-Hollander koestert ook ambities...

Thijs Zonneveld komt met initiatief om jeugdsport te bevorderen: ‘Sporters gaan clinics geven en daarna een deal met de klas of school aan’

Nederlanders, en de jeugd in het bijzonder, sporten steeds minder. Dat feit is Thijs...