HomeNieuwsTOUR: Froome wint na beestachtige afdaling

TOUR: Froome wint na beestachtige afdaling

Chris Froome heeft de tweede rit in de Pyreneeën gewonnen. In de afdaling van de slotklim ging hij ten aanval en hij wer...

Chris Froome heeft de tweede Pyreneeën-etappe gewonnen. In de afdaling van de slotklim reed de renner van Team Sky weg van de groep met favorieten. Door zijn coupe heeft hij nu ook de gele trui in handen, want Greg Van Avermaet was allang gelost. 

Pas aan de voet van de eerste klim van de dag, de Tourmalet, ontstond er een kopgroep. Een trio ging op zoek naar succes, namelijk Rafal Majka, Tony Martin en de gisteren zo tegenvallende Thibaut Pinot. Zij kregen zo’n twee minuten, maar een vrijgeleide kregen ze allerminst. Door het tempo van Movistar en Team Sky werden zij op de voorlaatste beklimming al teruggefloten.

Pinot pakte wel op de eerste twee beklimmingen van de dag de bergpunten, maar hij moest met lede ogen toezien dat Majka met de trui aan de haal ging. Op Col de Val Louron-Azet zakte de Fransman er compleet doorheen, terwijl de Pool van Tinkoff zijn karretje wel kon aanhaken bij de favorieten. Hij greep nog enkele punten waardoor hij nu één punt meer heeft in het klassement.

Val Kelderman

De Tourmalet had toen al enkele slachtoffers geëist. Julian Alaphilippe, de nummer drie in het klassement, kon het tempo namelijk niet bijbenen. Ook Vincenzo Nibali moest wederom de rol lossen. Tot de laatste col, de Peyresourde, heerste er een wapenstilstand bij de favorieten. Toch werd de groep opgeschrikt door een valpartij, namelijk van Wilco Kelderman. Zijn tube schoof van zijn wiel waardoor hij in een bocht ten val kwam. De kopman van LottoNL-Jumbo wist echter vrij gemakkelijk terug te komen aan de kop van de koers.

Op de Peyresourde nam Team Sky weinig verrassend de leiding. Mikel Nieve leidde de groep en legde zo’n hoog tempo op dat er lange tijd geen aanval werd ondernomen. Het was Nieve’s ploeggenoot Sergio Henao de eerste die ten aanval ging, maar dat werd snel gecounterd door Alejandro Valverde. Ook Froome en Quintana lieten zich gelden, maar zij konden geen gaatje slaan. Wel leverde het enkele slachtoffers op, onder andere Contador, Kelderman en Barguil konden het tempo niet bijhouden.

In de afdaling van de Peyresourde ging Froome nog eens ten aanval. Quintana zat niet direct in het wiel waardoor de Brit snel een gaatje had geslagen. Uiteindelijk was hij dertien seconden sneller dan zijn concurrenten, daarnaast won hij ook nog bonificatieseconden. Daniel Martin en Joaquin Rodriguez werden respectievelijk tweede en derde.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

De vriendin van Tao Geoghegan Hart is… een Engels voetbalinternational (en ze is half Nederlands)

Het Nederlands Elftal voor vrouwen speelde gisteravond in Utrecht tegen Engeland. Oranje won met...

Onderzoeker podcast toont aan dat tests op mechanische doping zo lek als een mandje zijn: ‘Het is een gimmick’

Sinds het gerucht (met nadruk op gerucht) de ronde deed dat Fabian Cancellara in...

🎥 Helmenmerk Giro introduceert helm met… ingebouwde richtingaanwijzer

Het wielrennen blijft qua materiaal maar enorme sprongen maken. In het profpeloton rijden de...

Bruyneel over megafusie: ‘Schetst droevig beeld van de wielersport, maar ik begrijp de logica’

De wielerwereld is sinds zondagavond in de ban van een mogelijke fusie tussen Jumbo-Visma...

Meer zoals dit

Onderzoeker podcast toont aan dat tests op mechanische doping zo lek als een mandje zijn: ‘Het is een gimmick’

Sinds het gerucht (met nadruk op gerucht) de ronde deed dat Fabian Cancellara in...

Jumbo-Visma ontmoet Apple-baas Cook: ‘Straks kijken we de race in 3D, wordt een emotionele ervaring’

Het Brabants Dagblad was daarbij aanwezig en sprak met de Apple-baas. Zo vertelde Cook...

Mark Cavendish (38) doet er toch nog een jaartje bij

Tijdens de afgelopen Giro d'Italia kondigde een emotionele Mark Cavendish aan dat hij na...