HomeNieuwsAnalyse: het verdienmodel van een wielerploeg

Analyse: het verdienmodel van een wielerploeg

Iedere keer wanneer een sponsor afhaakt, ontstaan er een financiële crisissituatie. Hoe lang is het huidige verdienmodel...

Wielrennen is wereldwijd één van de meest populaire sporten, met miljoenen fans en fietsers. Toch ontstaat er iedere keer weer een financiële crisissituatie voor een wielerploeg wanneer een sponsor afhaakt. Hoe lang is het huidige verdienmodel nog houdbaar en zijn er ook andere businessmodellen denkbaar?

Wielerploegen leven al jaren bij de gratie van die ene suikeroom. Met een beetje geluk zijn er twee geldschieters (vaak een etsenmerk), maar veelal is het de hoofdsponsor die het meeste geld in het laatje van een team brengt. Kortom, een duurzaam verdienmodel ontbreekt in de wielersport. En dat geldt eigenlijk voor ieder team op WorldTour-, ProContinentaal en Continentaal niveau. Diverse onderzoeken tonen aan dat het budget van een WorldTour-ploeg voor 90 tot 95 procent bestaat uit de bijdrage van sponsors, de overige vijf tot tien procent halen teams binnen door middel van onder andere startgelden en merchandising. Wanneer een sponsor besluit te stoppen, dan valt een immens groot deel van de inkomsten in een klap weg.

Team Sky vs Ajax

 

Teammanager Marc Sergeant van Lotto Soudal, die met de Belgische loterij de ‘oudste’ sponsor (al 32 jaar lang) in de WorldTour heeft, juicht de hervormingsplannen van de UCI toe. “Wij willen heel graag dat de taart voor iedereen groter wordt. We zijn bijna voor honderd procent afhankelijk van sponsors. Nu is Lotto Soudal wellicht een slecht voorbeeld, want wij hebben een contract tot 2020. Maar als een contract aan het eind van dit jaar afloopt, dan kan ik me voorstellen dat het voor een ploeg erg moeilijk is om het budget rond te krijgen.”

“Wielrennen bestaat al decennialang, het heeft allerlei problemen overleefd”, aldus Sky-manager Dave Brailsford, baas van de ‘rijkste’ WorldTour-formatie. “Er is dus geen enkele reden om aan te nemen dat de sport morgen niet meer bestaat. We moeten er wel voor zorgen dat het wielrennen zich blijft ontwikkelen, we moeten wielrennen nog aantrekkelijker maken zodat sponsors het gaan zien als een interessante optie om in te investeren. Dat doe je door de sport weer geloofwaardig te maken en verder te professionaliseren. Daarna komt het geld vanzelf wel. Maar dan moet wiel- rennen een aantrekkelijke propositie worden om te vermarkten, zodat we ‘het’ kunnen verkopen aan de miljoenen fans.”

 

Cover WR #5Lees het complete achtergrondverhaal over verdienmodellen in de wielersport in de nieuwste Wieler Revue. In dit nummer ook een afscheidsinterview met Mart Smeets, bezoeken we Michael Woods van Cannondale, blikken we uitgebreid terug op de Nederlandse Giro d’Italia en kijken we vooruit naar het NK wielrennen!

? Bestel hier het nieuwe nummer van Wieler Revue in onze webshop!

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Dit zijn alle tweede en derde plekken die Wout van Aert in 2023 bij elkaar reed

Met weer twee keer eremetaal op het EK in Drenthe (derde in de tijdrit...

Bas Tietema neemt afscheid als profwielrenner: ‘Heb me al aangemeld voor ploegleiderscursus’

Zijn eigen wielerploeg TDT-Unibet maakt komend seizoen de overstap naar een procontinentale status in...

🎥 Zwarte wielerschoenen? Die worden maar liefst 22 graden warmer in de zon!

Wie denkt dat de keuze voor wielerschoenen er eentje is die alleen gemaakt wordt...

Patrick Lefevere stuurt mail naar renners en personeel: ‘Er vonden gesprekken met verschillende partijen plaats’

Zondagavond raakte bekend dat Soudal Quick-Step en Jumbo-Visma al sinds juli in gesprek zijn...

Meer zoals dit

Bas Tietema neemt afscheid als profwielrenner: ‘Heb me al aangemeld voor ploegleiderscursus’

Zijn eigen wielerploeg TDT-Unibet maakt komend seizoen de overstap naar een procontinentale status in...

Patrick Lefevere stuurt mail naar renners en personeel: ‘Er vonden gesprekken met verschillende partijen plaats’

Zondagavond raakte bekend dat Soudal Quick-Step en Jumbo-Visma al sinds juli in gesprek zijn...

MPCC maakt zich zorgen over stijgend aantal dopinggevallen: ‘Geloofwaardigheid staat op het spel

De MPCC (Mouvement Pour un Cyclisme Crédible) heeft voor de tweede keer dit jaar...