HomeNieuwsTyler Farrar over Wouter Weylandt: "Ik ben nooit bij de plek van...

Tyler Farrar over Wouter Weylandt: “Ik ben nooit bij de plek van zijn ongeluk geweest”

Het is vandaag, op de eerste rustdag van de Giro d’Italia, precies vijf jaar geleden dat Wouter Weylandt in de afdaling van de Passo del Bocco het leven liet. Hoewel Tyler Farrar – één van Weylandts beste vrienden – bijna nooit over die pijnlijke herinnering praat, sprak Wieler Revue wel met hem. “Ik ben iemand die niet gemakkelijk praat over deze typische dingen.”

Wouter Weylandt positioneert zich tijdens de derde etappe van de Giro d’Italia 2010 in vijfde positie achter de ervaren Duitser Danilo Hondo. Erkend kamikazepiloot Graeme Brown van Rabobank probeert als een volleerd American football-speler Weylandt met een subtiel schouderduwtje van zijn stuk te brengen, maar die rijdt stoïcijns verder zonder zijn gunstige positie te verliezen. In de flauwe bocht naar links verliest Andre Greipel het contact met het achterwiel van zijn teamgenoot die de lead-out voor zijn rekening neemt. Voor Weylandt het teken zijn duivels te ontbinden. Brown komt nog heel dichtbij, maar kan hem niet meer overvleugelen. De winst in de Giro-etappe in Zeeland zou het laatste grote wapenfeit zijn van Weylandt in zijn carrière.

Eeuwig leed
Een jaar later oordeelt een muurtje in de afdaling van de Passo del Bocco namelijk anders over het lot van de toekomstig vader, wiens vrouw zwanger thuis zit. De toen 26-jarige Weylandt komt zo hard ten val in de afzink dat hij een schedelbreuk oploopt, verwondingen die abrupt een einde maken aan zijn leven. Zijn goede vriend Tyler Farrar was eveneens actief tijdens die Ronde van Italië. Vijf jaar na dato is het leed nog steeds aanwezig bij Farrar. Hij geeft aan dat hij nog vaak denkt aan Weylandt.

“Soms meer, soms minder. Maar ik woon nog steeds in Gent, dus als ik ga trainen op dezelfde wegen denk ik zeker aan hem. Aan de andere kant moet je daarin niet doorslaan, want je moet verdergaan. Ik probeer een goede balans daarin te zoeken. In de eerste jaren heb ik wel contact gehouden met de nabestaanden, maar in die vijf jaar is dat minder geworden. Het is normaal dat iedereen zijn eigen leven oppakt, maar soms voel ik me triest dat ik de connectie ben verloren. Soms is het de beste optie om het contact een beetje te vermijden en er niet over te praten. Ik ben een paar keer langs geweest bij zijn graf. Bij de plek van het ongeluk niet. Ik weet dat zijn familie en sommige van zijn vrienden er wel naartoe zijn gegaan, maar voor mij hoeft dat niet. Voor iedereen is dat anders, maar ik denk liever enkel aan de mooie herinneringen. De dag van zijn val moet ik wegdrukken. Het is gebeurd, maar ik moet het niet herbeleven.”

Gedachten en gevoelens
Dat Farrar het nog steeds lastig vindt om over het ongeluk te praten benadrukt hij aan het einde van het gesprek. Wieler Revue is niet de enige die het verzoek heeft neergelegd bij hem om over zijn vriendschap met Weylandt te praten. “Ik ben iemand die niet gemakkelijk praat over deze typische dingen. Ik praat niet met iedereen over mijn gedachten en gevoelens. Ik vind het niet nodig om op elk verzoek in te gaan. Maar vijf jaar na dato en nu de Giro terugkomt in Nederland, vind ik het een goede aanleiding. Maar ik heb vaker nee dan ja gezegd. Het is niet leuk om over te praten.”

 

Cover Giro

Lees het exclusieve interview met Tyler Farrar over Wouter Weylandt in de Wieler Revue Giro Special. In dit nummer ook interviews met Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk, Alejandro Valverde en Giro-baas Mauro Vegni. Daarnaast een overzicht van alle etappes, alle ploegen en alle kanshebbers!

? Bestel hier de Wieler Revue Giro Special in onze webshop!

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wout van Aert sneert op subtiele wijze naar cameraploegen die aan ziekenhuis bivakeren

Voor wie de voorbije dagen onder een steen geleefd heeft: Wout van Aert is...

🎥 Hilarische beelden! Vloekend en tierend de Koppenberg op ‘fietsen’ tijdens de toertocht van de Ronde van Vlaanderen

Iedereen die de toertocht van de Ronde van Vlaanderen heeft gereden, weet: de Koppenberg is lopen. Sommige mensen zijn het daar niet mee eens en dat levert fantastische beelden (en geluiden) op...

📸 Heerlijk! Eli Iserbyt heeft zelfspot en ziet dat Boonen Benen hem niet passen…

Het crossseizoen zit er alweer eventjes op, maar dat wil niet zeggen dat Belgisch...

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...