'UCI voert toch geen schijfremmen in'

'UCI voert toch geen schijfremmen in'

De UCI schrapt de invoering van schijfremmen in het mannelijke profpeloton. De internationale wielerunie krabbelt terug nadat Fran Ventoso tijdens Parijs-Roubaix ernstig gewond raakte door een disc brake.

Volgens de NOS komt de UCI vandaag met een officiële verklaring, waarin de wielerbond mededeelt dat het de invoering van de controversiële schijfremmen voorlopig opschort.

Gisteren kwam Fran Ventoso met een open brief, waarin hij in tekst en beeld benadrukte hoe gevaarlijk disc brakes kunnen zijn in een peloton. De Spanjaard van Movistar kwam ten val in Parijs-Roubaix en haalde zijn been open door een schijfrem. "Het was zo diep, dat je het bot zag liggen", zei ploegleider Garcia Acosta later.

De UCI stelde eind november vorig jaar dat WorldTour-, ProContinentale, Continentale en vrouwenteams in 2016 schijfremmen mochten gebruiken. De Union Cyclische Internationale benadrukte toen dat het niet om een definitieve invoering gaat, maar dat het nog altijd om een testperiode gaat. Pas in 2017 wil de wielerunie een klap geven op de doorbraak van schijfremmen in het professionele wielrennen.