Cancellara voor nummer drie in Strade Bianche

Cancellara voor nummer drie in Strade Bianche

Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) kwam met de handen in de lucht over de streep op het Piazza del Campo in Siena. De Zwitser won de tiende editie van de Italiaanse wielerkoers Strade Bianche voor Zdenek Stybar en Gianluca Brambilla (beiden Etixx-Quick Step).

Kort na de eerste onverharde strook, de twee kilometer lange strook van Vidritta, trok een groep van acht aanvallers op pad. Met Pim Ligthart en Jens Debusschere had Lotto-Soudal twee renners in de kopgroep. Tom van Asbroeck vertegenwoordigde de kleuren van Lotto-Jumbo, Marcin Mrozek (CCC Sprandi-Polkowice), Jesse Sergent (AG2R-La Mondiale), Riccardo Stacchiotti (Nippo-Vini Fantini), Lorenzo Rota (Bardiani-CSF) en Tiziano Dall'Antonia (Androni Giocattoli-Sidermec) waren de andere namen voorin. De acht wisten al snel een voorsprong van vijf minuten bijeen te fietsen.

Nadat de vrouwen in Siena over de meet kwamen, begon het in Siena te regenen. Voorlopig bleef het onderweg droog. Op de strook van Radi Bianche besloot Etixx-Quick Step het peloton eens te testen. Door het tempo van de Belgische ploeg viel het peloton in brokken uiteen. Damiano Cunego kwam hard ten val en werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Op een kleine zeventig kilometer van de streep ontstond er een nieuwe kopgroep. Brent Bookwalter (BMC), Andriy Grivko (Astana), Gianluca Brambilla (Etixx-Quick Step), Salvatore Puccio (Team Sky) en Maxime Monfort (Lotto-Soudal) waagden een poging om de finale vroeg open te breken.

Op de strook van Monte Sante Marie viel Puccio vooraan weg door materiaalpech. De kopgroep zong het uit tot de strook die de finale moest openen, de Monteaperti. Movistar en Team Sky dichtten langzaam het gat, terwijl vooraan Brambilla de andere vluchters achter liet. Op de Colle Pinzuto viel wereldkampioen Peter Sagan aan. In eerste instantie kon alleen Zdenek Stybar volgen. Op het moment dat het duo aansloot bij Brambilla, sloot ook Fabian Cancellara aan. Cancellara probeerde even later solo verder te gaan, maar het viertal bleef intact.

Op de laatste onverharde strook probeerde vanuit de achtervolgende groep Van Avermaet het gat te dichten, terwijl vooraan Sagan de sterkste leek. Op zeven kilometer van de streep probeerde Brambilla het ploegenspel goed te spelen door in de aanval te gaan. Cancellara dichtte het gat, Sagan probeerde Stybar onder druk te zetten door de Tsjech het gat dicht te laten rijden. Een kilometer later probeerde de kleine Italiaan het weer. Deze keer kreeg hij wel de ruimte. Met drie seconden voorsprong reed Brambilla onder de poort van Siena door.

Cancellara dichtte het gat, met Stybar in het wiel. Op het Piazza del Campo versloeg Cancellara Stybar. Hij won voor de derde keer deze koers en krijgt nu een strook naar zich vernoemd.