Van den Broeck: "Fietsplezier terugvinden bij Katusha"

Van den Broeck: "Fietsplezier terugvinden bij Katusha"

Jurgen Van den Broeck verkast dit naseizoen van Lotto Soudal naar Katusha. De Belg vond het tijd om na negen jaren te veranderen van ploeg. "Ik vond de drive niet meer bij Lotto."

Naast de nationale titel op de individuele tijdrit bestond wielerjaar 2015 uit weinig hoogtepunten voor Jurgen Van den Broeck. In de Giro d'Italia eindigde de 32-jarige coureur op de twaalfde stek, maar was er op meer gehoopt. De Tour de France ging aan zijn neus voorbij, terwijl hij in de Vuelta a España ook geen potten kon breken.

"Ik denk dat ik nog evenveel kan als jaren geleden en dat zegt mijn trainer ook", zegt Van den Broeck in De zevende dag. "Katusha gelooft ook nog in mij. Het motiveert mij enorm dat ploegleiders Azevedo en Jekimov ook nog in mij geloven."

Belgische rondebelofte

Van den Broeck was sinds 2010 de grote belofte van België voor het rondewerk. In dat jaar werd de Belg vijfde, maar doordat er een streep werd gezet door de namen van Alberto Contador en Denis Menchov prijkt er een '3' achter Van den Broeck. Twee jaar later werd hij op eigen kracht vierde, achter Bradley Wiggins, Chris Froome en Vincenzo Nibali.

"Of ik de Tour zal rijden, hebben we nog niet besproken", vervolgt hij. "Ik heb Lotto niet verlaten omdat ik er de Tour niet mocht rijden. Het was gewoon tijd om te veranderen. Ik vond de laatste twee jaar de drive niet meer bij Lotto."

Bij de Russische ploeg kent VDB'ke zijn taak: "Ik moet Simon Spilak bijstaan in de kleine rondes en Joaquim Rodriguez in de Waalse klassiekers, maar in de grote rondes mag ik mijn eigen kans gaan."