Vuelta Vandaag: Sprinters, opgelet

Vuelta Vandaag: Sprinters, opgelet

Vanaf de kustplaats Rota trekken de renners vandaag het Spaanse binnenland in. De rit van 167 kilometer naar Alcalá de Guadaíra is nagenoeg vlak, dus de sprintersploegen zullen vandaag werken om de vluchters terug te halen. Na 46,5 kilometer doorkruist het peloton Jerez de la Frontera, vorig jaar nog de stad waar de 69ste Ronde van Spanje startte. Grote kans dat de inwoners van deze ‘flamencostad’ dus eerst een groep vluchters voorbij ziet komen, waarna het peloton op gepaste afstand volgt. De aanloop naar de finale is al wat heuvelachtiger, maar de valsplatte aankomst naar 70 meter boven de zeespiegel kan daadwerkelijk een verraderlijke ‘puist’ zijn voor de pure snelheidsduivels.

stage-5-profile

Start/finish

Rota beleeft een primeur: nog nooit werd het peloton van de Vuelta op gang geschoten in deze Andalusische kustplaats. Rota is een geliefde vakantieplek, maar de stad leeft grotendeels van de visvangst en de kantoenvelden. Het stadje grenst aan de gelijknamige Amerikaans/Spaanse marinebasis, waar in de Baai van Cádiz vrijwel alle marineschepen uit de Verenigde Staten aanmeren. Deze basis is een belangrijk ‘doorgeefluik’ van bevoorrading voor Amerikaanse troepen die in het Midden-Oosten op missie zijn.

De streep is voor het eerst in de historie van de Vuelta in Alcalá de Guadaíra getrokken. De industriestad in de provincie Sevilla staat vooral bekend om de watermolens, gebouwd tijdens de Moorse periode in Spanje. Deze molens werden gebruikt om graan te malen, zodat er bloem geproduceerd werd voor de omringende bakkerijen. Dit leverde Alcalá de Guadaíra al snel de bijnaam de ‘brood- mand van Sevilla’ op.