Vinokourov: 'Fair-play in het wielrennen bestaat niet meer'

Vinokourov: 'Fair-play in het wielrennen bestaat niet meer'

Ook Astana-manager Aleksander Vinokourov heeft gereageerd op de uitsluiting van Vincenzo Nibali in de Vuelta. De Kazach accepteert de beslissing van de jury, maar vindt het verdict te zwaar. Ook deelt hij een sneer uit aan de concurrenten van Nibali.

Vinokourov zit op dit moment nog in Kazachstan, maar zal tijdens de derde week van de Vuelta richting Spanje afreizen. Hij zal daar wel een uitgeklede ploeg tegenkomen, want Nibali en Paolo Tiralongo zitten inmiddels niet meer in koers. Bij Tiralongo komt dit door een zware valpartij tijdens de tweede etappe, en het verhaal van Nibali is inmiddels bekend.

Toch wilde de manager van Astana wel wat kwijt over het incident met de ploegleiderswagen. Tegen l'Équipe zegt Vinokourov: ''We moeten erkennen dat we de regels hebben overtreden, en daarom maak ik ook mijn excuses aan de organisatie, onze fans en onze sponsors. Dat gezegd hebbende vind ik de actie van Nibali niet geheel onbegrijpelijk. Na zijn val gingen andere ploegen meteen het tempo opvoeren, en in een situatie van stress heeft hij toen een fout gemaakt. Wij hebben het besluit van de jury dus te accepteren, ook al vind ik de straf behoorlijk zwaar. Feit is in elk geval dat de fair-play in het wielrennen iets uit het verleden is, er wordt niet meer gewacht.''

Het was juist Vinokourov die Nibali had 'verplicht' om naar Spanje af te reizen, nadat zijn ambities om de gele trui van 2014 te prolongeren in het water waren gevallen.