Michel Cornelisse: 'Ik maak mijn renners tien procent beter'

Michel Cornelisse: 'Ik maak mijn renners tien procent beter'

Met de Vuelta is de tweede grote ronde van dit jaar voor MTN-Qhubeka begonnen. Het Afrikaanse team was de grote verrassing in de Tour de France. Het veroveren van de bolletjestrui voor vier dagen, een ritzege op Mandela Day en het helpen van Afrikaanse kinderen bezorgde de ploeg een hoog knuffelgehalte. "De renners rijden vol trots in het shirt van MTN-Qhubeka", zegt ploegleider Michel Cornelisse.

De geboren Amsterdammer gelooft heilig in zijn aanpak: van een ploeg een vriendenteam smeden. En dat kan alleen wanneer alle neuzen dezelfde kant op staan. Het management, de ploegleiders, de mecaniciens, de verzorgers, de renners, allemaal moeten ze het grote plaatje voor ogen houden.

Hoe smeed je eigenlijk een vriendenteam?"Het belangrijkste is dat iedereen aandacht krijgt. Vergelijk het moet een voetbalelftal: om de saamhorigheid te behouden moet je juist meer aandacht schenken aan de nummers twaalf tot en met drieëntwintig, de jongens die niet iedere week in de basis staan. En dat vind ik ook het mooie aan het ploegleiderschap: er zijn voor jongens wanneer het slecht gaat."

Dan had je het waarschijnlijk niet heel druk tijdens de Tour, want MTN-Qhubeka zat in een goede flow.“Dat denk je, maar iedere renner is onzeker. Als ik die onzekerheid een beetje weg kan nemen door lang met ze te praten, dan zie je dat het zelfvertrouwen groeit. Doordat ik het zelfvertrouwen van die renners omhoog krik, rijden ze gewoon tien procent beter."