Sterk einde World Cup Becking, offday Terpstra

Sterk einde World Cup Becking, offday Terpstra

Hans Becking is het wereldbekerseizoen op uitstekende wijze geëindigd. De mountainbiker van Betch.nl-Superior werd zondag in de zesde en laatste World Cup in het Italiaanse Val di Sole knap 21e. Het was met afstand de beste prestatie van de in het Belgische Wetteren woonachtige coureur. Eerder dit seizoen lukte het hem niet in de top zestig te finishen.

Becking zat er in Val di Sole vanaf het begin goed bij. Hij nestelde zich snel in de top dertig en vond met een constant tempo langzaam zijn weg naar voren. In de laatste rondgang reed hij de dertiende rondetijd van het veld en dat leverde hem nog vier plekken winst op.

Beste Nederlander was opnieuw Rudi van Houts. De renner van Multivan-Merida eindigde een constant wereldbekerseizoen met een achttiende plek. Door in alles vijf van de zes manches tussen plek 13 en 21 te eindigden finishte Van Houts – die door een blessure de eerste race miste – op de 20ste plek in het eindklassement.

Eindzege SchurterDankzij een prima 35e plek in Val di Sole werd Frank Beemer op plek 47 de tweede Nederlander in de eindrangschikking. Beemer passeerde nog net Michiel van der Heijden (49e), die na zijn schouderblessure dit weekend wel weer aan de start stond, maar de finish niet haalde. Door zijn prima score op de laatste dag haalde Becking de 62e plek in het eindklassement, dat werd gewonnen door Nino Schurter.

De Zwitser van Scott-Odlo vocht in de laatste race opnieuw het voor dit seizoen zo karakteristiek gevecht met Julien Absalon. Schurter en de Fransman van BMC reden, vergezeld door Florian Vogel, lang samen. Pas in de laatste afdaling maakte Schurter het verschil, daarbij deels geholpen door een leeglopende band bij Absalon.

Baaldag voor TerpstraAnne Terpstra sloot het wereldbekerseizoen af in mineur. De Nederlands kampioene van Habitat had zondag in Val di Sole een slechte dag. Terpstra, de enige landgenote aan de start bij de elite-vrouwen, finishte op een ronde achterstand op een teleurstellende 44e plek.

In de eindrangschikking haalde Terpstra nog wel de top twintig (negentiende). De wereldbeker werd een prooi voor de Zwitserse Jolanda Neff, die door het uitvallen van de Gunn-Rita Dahle Flesjaa – de Noorse had een gebroken stuur – tijdens de race in Val di Sole al zeker was van de eindzege.

Langvad verrastDe dagwinst was echter niet voor Neff: Annika Langvad ging verrassend met de overwinning aan de haal. De Deense was met afstand de beste klimmer. Door haar daalcapaciteiten kon Neff nog een tijdje bijblijven, maar uiteindelijk boekte Langvad (Specialized) met bijna een minuut voorsprong haar eerste wereldbekerzege in haar carrière.