VUELTA: Chaves klopt Dumoulin op de Alto de la Mesa

VUELTA: Chaves klopt Dumoulin op de Alto de la Mesa

Esteban Chaves heeft de tweede etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Colombiaan van Orica-GreenEDGE was de sterkste op de slotklim naar Caminito del Rey: de Alto de la Mesa. Chaves was net iets rapper dan een zeer sterke Tom Dumoulin, die tweede werd. Nicolas Roche werd op 5 seconden achterstand derde. Chaves nam met zijn zege ook de rode trui over van Peter Velits. 

Na de vreemde ploegentijdrit van gisteren werd er vandaag weer 'gewoon' gefietst over de Spaanse wegen. Zes renners kozen de aanval: Oliveira, Villella, Pedraza, Gonçalves, Montaguti en onze landgenoot Bert-Jan Lindeman. Zij kregen een maximale voorsprong van iets minder dan 4 minuten. Daarachter was het erg onrustig: vele renners kwamen ten val. Eerst moest Matteo Pelucchi (IAM) al opgeven, waarna op 30 kilometer van de aankomst ook onder andere Vincenzo Nibali onderuit ging. David Tanner, ook al van IAM Cycling, moest door deze val opgeven, evenals Przemyslaw Niemiec (Lampre).

Vooraan bleef alleen José Gonçalves over. De Portugees van Casa Rujal werd uiteindelijk op 10 kilometer van de meet door het peloton ingerekend. Op datzelfde moment slaagde Nibali er weer in om met hangen en wurgen weer aan te sluiten bij het peloton, waar het tempo hoog werd gehouden door Movistar en Katusha.

De eerste aanval op de slotklim kwam van Europcar-renner Cyril Gautier. De Fransman sprong weg op 4,5 kilometer van de aankomst, maar werd op 3 kilometer van de aankomst gecounterd door Nairo Quintana. De Colombiaan kreeg Dumoulin, Roche en landgenoot Chaves mee. In de groep met favorieten werd Nibali andermaal gelost. Verrassend genoeg moest Quintana zijn medekoplopers laten gaan.

De drie vooraan mochten om de etappezege sprinten. Roche was al snel gezien, waarna Chaves Dumoulin te rap af was. Desalniettemin een schitterende prestatie van de Nederlander van Giant-Alpecin. Quintana finishte samen met Joaquim Rodriguez op 26 seconden van Chaves. Alle andere favorieten volgden binnen enkele seconden. Alleen Nibali verloor ruim een minuut.