VUELTA: BMC 'wint' ploegentijdrit

VUELTA: BMC 'wint' ploegentijdrit

BMC Racing Team heeft de ploegentijdrit die de Vuelta opende gewonnen. De Amerikaanse formatie, huidig wereldkampioen ploegentijdrit, legde het 7,4 kilometer lange parkoers in Marbella af in acht minuten en tien seconden. Daarmee behaalden ze een gemiddelde snelheid van ruim 54 kilometer per uur. Peter Velits is de eerste leider in deze Vuelta. Tinkoff-Saxo en Orica-GreenEdge werden tweede en derde, op een seconde van de rood-zwarte brigade.

Voorafgaand aan de ploegentijdrit werd bekend dat de tijden van de ploegen zouden meetellen voor het ploegenklassement, maar de tijdsverschillen tussen de individuele renners allemaal kwijtgescholden zouden worden. Reden daarvoor was het te gevaarlijk geachte parkoers.

Aan de Costa del Sol ging Lotto-Jumbo lang aan de leiding, de Nederlandse formatie werd uiteindelijk vierde. Daarna leek Tinkoff-Saxo op weg naar de overwinning, maar BMC gooide met acht tienden verschil roet in het eten. Voor Peter Velits is het de eerste leiderstrui die hij draagt in een grote ronde. In 2011 werd hij derde in de Vuelta.