Wellens grijpt de macht in Eneco Tour

Wellens grijpt de macht in Eneco Tour

Tim Wellens heeft de Koninginnenrit in de Eneco Tour gewonnen. De Belg verzilverde een indrukwekkende solo naar Houffalize en nam de leiderstrui over van Wilco Kelderman. Wellens komt zo dichter bij prolongatie van zijn titel in de Eneco Tour.

Er werd vooraf veel verwacht van deze 'mini-Luik-Bastenaken-Luik', en de wielerfans werden absoluut niet teleurgesteld. Alle favorieten gaven thuis in de rit naar Houffalize. Polanc, Arndt, Bougnies, Turgot en Brändle mochten 5 minuten nemen, maar speelden geen rol in de verdeling van de ritzege. Meerdere renners hadden hun zinnen gezet op een overwinning in de Koninginnenrit, en maakten de koers al snel hard.

In de stromende regen waren de aanvallen niet te tellen, waarbij vooral Tiesj Benoot en Greg van Avermaet zich lieten gelden. Klassementsleider Kelderman kwam snel alleen te zitten, haakte enkele malen aan, maar moest uiteindelijk passen op de vele aanvallen van met name de Belgen. Uiteindelijk bleek de aanval van Wellens doorslaggevend. In de laatste lokale ronde richting Houffalize reed de Belg van Lotto-Soudal weg en pakte gelijk een halve minuut. Op de streep liep de voorsprong op richting 50 seconden ten opzichte van een duo: Van Avermaet werd tweede, Simon Geschke derde. Kelderman kwam in een groepje met onder andere Andrej Grivko en Philippe Gilbert op 1'17 van Wellens aan. Beste Nederlander was Tom Jelte Slager: de renner van Cannondale-Garmin werd vijfde op 1'07.

Met de ritzege neemt Wellens ook de witte trui over van Kelderman. De Belg, vorig jaar al winnaar van de Eneco Tour, is zodoende de grote favoriet om morgen in Geraardsbergen als eindwinnaar gekroond te worden. Wellens heeft 1'03 voorsprong op Van Avermaet, die als zijn eerste concurrent mag worden gezien. Kelderman is nog altijd derde.