Nieuwe projecten voor 'Big Four' na de Tour

Nieuwe projecten voor 'Big Four' na de Tour

Vooraf werden ze gezien als dé 4 kanshebbers voor de eindzege in de Tour de France, en allemaal eindigden ze ook in de top 5. Alleen Alejandro Valverde nestelde zich tussen de 'Big Four'. Waar de grootmachten in het wielrennen zich eerst allemaal focusten op de Tour, gaat nu ieder zijn eigen weg. Een overzicht.

Christopher Froome heeft de zijn grote zege van dit jaar natuurlijk al binnen, maar wil nog meer. Na het rondje langs de criteriums lijkt de Brit niet onwelwillend tegenover een deelname in de Vuelta te staan. De dubbel Tour-Vuelta is een enorme uitdaging: de laatste renner die de twee koersen in hetzelfde jaar won was Bernard Hinault in 1978. Voor volgend jaar is er nog niets bekend over het programma van Froome, maar een poging tot prolongatie van zijn gele trui lijkt een zekerheid.

Alberto Contador probeerde dit jaar de Giro en de Tour te winnen, en is tot de conclusie gekomen dat dit niet mogelijk is. Spijt heeft de Spanjaard echter niet: ''Als je het niet hebt geprobeerd kan je ook niet weten of het mogelijk is, en gezien het feit dat ik bijna aan het eind van mijn carrière zit was dit een goed moment.'' In de Vuelta zullen we Contador in elk geval niet zien. Zijn grote doel zal de Tour de France van 2016 (wellicht zijn laatste Tour) worden.

Nairo Quintana gaat voor de combinatie Tour-Vuelta. De Colombiaan kwam vorig jaar hard ten val in Spanje en moest de Vuelta vroegtijdig verlaten, en lijkt nu op zoek naar eerherstel. Met de vorm zit het in elk geval wel goed, gezien zijn tweede plaats in de Tour. Volgend jaar zou voor hem het moment moeten zijn om de hegemonie van Froome nog meer aan te vallen. Een duel in de Vuelta zou al een mooie voorbode zijn.

Vincenzo Nibali maakte zijn Tour goed in de laatste week, maar zal misschien toch naar de Vuelta gaan. Alexandre Vinokourov wil dat Nibali zijn salaris (4 miljoen per jaar) waarmaakt en is dus van plan om de Italiaan naar Spanje te sturen. Het is niet zeker of hij dan als kopman zal rijden of Fabio Aru bij moet staan. Nibali droomt zelf vooral van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Hij zou zelf ook graag deelnemen aan een stage van de Italiaanse ploeg in Rio, later deze maand, maar een deelname aan de Vuelta zou dit onmogelijk maken. Een deelname in Rio maakt sowieso een deelname in de Tour de France van 2016 vrij lastig, maar hierover is verder nog niets bekend.