Kimmann pakt WK-goud bij de Elite Men

Kimmann pakt WK-goud bij de Elite Men

Vorig jaar wist Niek Kimmann ook al het goud te pakken bij de Junioren. Nu in zijn eerste jaar bij de Elite pakt Kimmann wederom de titel. Vanwege het slechte weer werd het schema compleet omgegooid. In plaats van drie moto's reden ze nu maar één moto. Hierdoor kwamen de rijders meteen in een knock out systeem terecht. Niet bij de eerste vier was einde wereldkampioenschap. Dit was voor sommige natuurlijk een enorme omschakeling, zeker omdat ze het nieuws pas vanochtend bij het ontbijt te horen kregen. Kimmann vertelt: "De dag begon chaotisch. Door de regen werd het schema vervroegd en verkort. In plaats van dat ik vanmorgen eerst een rondje wilde los fietsen, moest ik nu meteen trainen op de baan. En dan de beslissing om van de acht meter heuvel naar de vijf meter heuvel te gaan, daar was ik ook niet blij mee. Maar we moesten het er gewoon maar mee doen!"

De Nederlanders hadden iets recht te zetten vanwege het slechte optreden een jaar geleden in Rotterdam. Ze lieten zich dan ook goed van voren zien. In de halve finale bij de Elite Men zaten maar liefst zes Nederlanders. Twan van Gendt, Joris Harmsen, Dave van der Burg, Jelle van Gorkom, Raymon van der Biezen en Kimmann mochten het voor Nederland gaan proberen om die finale te halen. Uiteindelijk wisten Van Gorkom, Van der Biezen en Kimmann zich te kwalificeren, wat dus al een prestatie op zich was.

Kimmann werd gisteren tweede in de Time Trial en liet vandaag wederom zien een kanshebber te zijn voor die titel. Kimmann zijn vertrouwen groeide door de dag heen. In de finale zat hij in de tweede bocht nog op de derde plek achter Sam Willougby en David Graf. In die bocht raakte Willougby en Graf elkaar waardoor Willougby uit de baan vloog en Kimmann onderdoor kon komen en de eerste plaats kon overnemen. Deze stond hij niet meer af tot aan de finish. "Het begint langzaam door te dringen, maar de winst is ongelooflijk. Deze is nog mooier dan mijn winst op Papendal!"

Achter Kimmann eindigde Van Gorkom en pakte daarmee het zilver. Van Gorkom voelde zich niet fit en had moeite om vanmorgen om te schakelen en zich te vinden in het nieuwe schema. "Je probeert in een bepaalde mindset te komen en niets van de verandering aan te trekken. Dit was voor mij al een opgave op zich. Zeker omdat ik me niet fit voelde en gisteren nog getwijfeld had om bepaalde dingen om te gooien. Maar op de een of andere manier valt het vandaag dan wel op zijn plek. Vanaf de 1/8 ging het goed en dan rijd je zo door naar de finales. Totaal onverwacht, ik voelde me niet goed, maar uiteindelijk is het goed genoeg voor zilver. Ik begrijp het nog niet helemaal, maar het is wel heel mooi!" De derde Nederlander in de finale Van der Biezen kwam als zesde over de finish. "Balen dat ik niet op het podium sta, maar ik ben wel enorm tevreden met mijn vijfde plek!"

Bij de Elite Women stond Laura Smulders in de finale. Smulders werd vijfde in de finale en kan tevreden terugkijken op haar kampioenschap. Bij de Elite Women was er goud voor Stefany Hernandez, zilver voor Caroline Buchanan en brons voor Simone Christensen.

Bij de Junioren wisten Koen van der Wijst, Justin Kimmann en Ruby Huisman alle drie de finale te halen. In de finale bij de Junior Women werd Huisman uiteindelijk vijfde, terwijl ze gisteren nog het zilver pakte tijdens de Time Trial. Bij de Junior Men eindigde Van der Wijst uiteindelijk als zesde en Kimmann viel op het derde stuk, waardoor hij als laatste over de finish kwam.