TOUR: NIBALI WINT NA HUZARENSTUKJE

TOUR: NIBALI WINT NA HUZARENSTUKJE

De etappe van vandaag was misschien niet heel lang (138 km) maar was vanaf kilometer 1 een groot spektakel. Joaquim Rodriguez ging op jacht naar punten voor het bergklassement, kreeg onder anderen Steven Kruijswijk mee, maar had niet gerekend op Vincenzo Nibali en Alberto Contador. De twee favorieten reden direct weg en veroorzaakten een aardbeving in het peloton. Geraint Thomas was één van de renners die moest lossen. Christopher Froome kwam dan ook al snel geïsoleerd te zitten. In de afdaling kwam een groep van ongeveer 50 man weer bij elkaar.

Vervolgens sprongen Romain Bardet, de winnaar van gisteren, en Rigoberto Uran weg. Zij werden gecounterd door Rodriguez en Pierre Rolland. Uiteindelijk vormde zich een kopgroep van 20 man, met daarbij ook Steven Kruijswijk, Stef Clement en Dylan van Baarle. Zij kregen een voorsprong van rond de 2 minuten. Lotto NL-Jumbo maakte tempo in het peloton, maar op de Col de la Croix de Fer nam Astana het andermaal over. Voorop was Rolland inmiddels weggereden.

De versnelling van Astana zorgde andermaal voor een grote versplintering. Alleen Quintana, Froome, Contador en Valverde konden het tempo van Nibali c.s. volgen. Gesink en Mollema moesten lossen, maar konden later weer aansluiten. Wout Poels was de enige ploeggenoot van Froome die de groep met favorieten kon volgen. De volgende aanvaller was Alejandro Valverde: de nummer 3 van het algemeen klassement kon echter niet ver genoeg wegrijden door het goede werk van Poels.

Een mechanisch probleem voor Froome zorgde voor de volgende aanval: Nibali ging het andermaal proberen. De Italiaan ging vol door, Froome voegde zich bij een groep met Contador, Quintana en Valverde. Ook Gesink en Mollema sloten weer aan. Op de top van de Croix de Fer had Nibali 45 seconden voorsprong op de groep met Froome.

Op de Col du Mollard haalde de Italiaan de Fransman Rolland bij en liet hem vervolgens op de slotklim La Toussuire achter. Nibali reed onbedreigd naar de zege terwijl daarachter Quintana voor de zoveelste keer aanviel. Froome kraakte onder het Colombiaanse geweld en moest een minuut toegeven op de kopman van Movistar. Robert Gesink en Bauke Mollema konden zich allebei handhaven in de achtervolgende groep. Zij gingen de geloste Brit Geraint Thomas voorbij in het klassement, maar vanwege de coup van Nibali blijven zij op hetzelfde plekje staan in de rangschikking.