TOUR: BARDET SCHENKT FRANKRIJK TWEEDE RITZEGE

TOUR: BARDET SCHENKT FRANKRIJK TWEEDE RITZEGE

Frankrijk juicht: Romain Bardet schrijft de tweede Alpenrit op zijn naam. De renner van AG2R La Mondiale is de tweede Fransman - na ploeggenoot Alexis Vuillermoz op de Mûr-de-Bretagne - die een etappe wint.

Vanaf de start ontsnapte een groep van 23 renners. Pierre Rolland was de eerste aanvaller van de dag, waarna ook Joaquim Rodriguez en Julián Arrendondo volgden. Ook onder andere Romain Bardet, Andrew Talansky, Serge Pauwels en Stef Clement snelden mee.

Rodriguez ging, met een achterstand van slechts elf punten van Chris Froome, op zoek naar de bollentrui. De Katusha-renner sprokkelde op de eerste vijf beklimmingen zestien punten, wat genoeg bleek om de bollen officieel te grijpen.

Groep der favorieten

Op 80 kilometer van de finish brak het peloton in meerdere stukken, maar alle klassementsrenners waren bij de pinken. Op 48 kilometer van de streep demarreerde Warren Barguil, maar door het ‘plaatsjesbehoud-gevecht’ trokken Mathias Frank en Robert Gesink achter de Fransman aan. Drie kilometer later viel Alberto Contador weer aan om naar het trio te rijden. Acht kilometer daarna trok ook Vincenzo Nibali, waardoor Alejandro Valverde en Bauke Mollema moesten passen.

In de afdaling van de Col du Glandon werd de groep Gesink teruggehaald door onder andere Froome en Nairo Quintana. Valverde reed een uitstekende afzink en keerde terug in het favorietengroepje, Mollema kon geen potten breken heuvel-af.

Met voorsprong dalen

Ondertussen was de Fransman Bardet (11e op 16:04) al weggeslopen bij de kopgroep, hield stand op de Les Lacets de Montvernier en daalde met 40 seconden voorsprong op Rolland richting de finish in Saint-Jean-De-Muirienne. De Europcar-renner werd tweede, Winner Anacona van Movistar derde.

Op de Les Lacets de Montvernier met haar achttien haarspeldbochten werd Froome onder vuur genomen door Nibali, maar de geletruidrager gaf weer geen krimp. Toen was het tijd voor Gesink om op kop te sleuren, waarschijnlijk om landgenoot Mollema op achterstand te houden.

De favorieten kwamen op 3.02 na Bardet over de meet. Alleen Mollema ontbrak, waardoor de Trek-coureur negentien seconden verliest, Bardet ziet naderen tot op 46 seconden en Barguil op een ruime minuut.