Sky bestrijdt 'dopage' Froome: slechts 5,78 W/kg

Sky bestrijdt 'dopage' Froome: slechts 5,78 W/kg

Team Sky heeft de buik vol van alle beschuldigingen richting de prestaties van Chris Froome. Daarom besloot de Britse wielerploeg enkele vermogensgegevens van de overwinningsklim naar La Pierre-Saint-Martin van de geletruidrager openbaar te maken.

Tijdens de persconferentie op de tweede rustdag publiceerde Sky de data van Froome. Wat blijkt? Over de 15,3 kilometerlange beklimming van La Pierre-Saint-Martin op vorige week dinsdag deed de Britse renner 41.28 minuten. In dat tijdsbestek trapte Froome een gemiddeld wattage van 414 watt, met gemiddeld 97 omwentelingen per minuut.

Maar het nummer waar veel deskundigen, wetenschappers en oud-renners over vallen is het aantal watt per kilo lichaamsgewicht. In de basis een simpele rekensom: het gemiddelde wattage gedeeld door het lichaamsgewicht. Froome woog volgens Sky op 14 juli 67,5 kilo, wat een uitkomst van 6,13 W/kg. Maar Sky komt met 5,78 W/kg, een aanzienlijk verschil. De Britse ploeg verantwoord dit getal door onder andere rekening te houden met de ovalen tandwielen.

Met deze cijfers hoopt Sky een einde te maken aan alle beschuldigingen, voornamelijk van de Franse wetenschapper Pierre Sallet, die in opdracht werkt voor Tourorganisator ASO. Hij analyseerde op verzoek van tv-zender France 2 de klimresultaten van Froome op de Col de la Pierre-Saint-Martin en kwam tot een berekening van 7,04 W/kg. “Alle renners die in het verleden boven de 7 watt kwamen, zijn later op doping betrapt”, was de reactie van Sallet.

Froome zelf reageerde stoïcijns op de publicatie van zijn persoonlijke data. “Prima dat we dit nu met de wereld delen. Maar of het ook wat verandert?”