HomeNieuwsTOUR: PLAZA WINT, SAGAN WEER TWEEDE

TOUR: PLAZA WINT, SAGAN WEER TWEEDE

De zestiende etappe in de Tour de France is gewonnen door Rubén Plaza. De Spanjaard van Lampre-Merida reed op de laatste klim van de dag weg uit een grote kopgroep en hield genoeg tijd over na de afdaling. Peter Sagan werd voor de vijfde keer tweede in een etappe. De Colombiaan Jarlinson Pantano werd derde. In de top van het klassement veranderde er niets: alleen Vincenzo Nibali wist in de afdaling een halve minuut te winnen. Geraint Thomas kwam met de schrik vrij.

De laatste van de zogenaamde overgangsetappes was een uitgelezen kans voor de vrijbuiters in het peloton om voor een etappezege te gaan. Een grote groep maakte zich dan ook snel los. Hierbij geen Nederlanders, maar wel Tony Gallopin. De Fransman, negende in het algemeen klassement, kreeg echter geen ruimte en moest zich terug laten zakken. Er ontstonden vervolgens twee groepen van twaalf: in de eerste groep zaten onder andere Peter Sagan en Serge Pauwels, in de achtervolgende groep waren Thomas Voeckler en Edvald Boasson Hagen de bekendste namen. Deze groepen kwamen halverwege de etappe bij elkaar. Zij hadden een maximale voorsprong van 20 minuten.

De eerste in de kopgroep die een aanval plaatste was Adam Hansen: De Australiër van Lotto-Soudal vertrok op 45 kilometer van de meet en kreeg de Oostenrijker Marco Haller (Katusha) mee. Bij de start van de laatste klim van de dag, de Col de Manse (tweede categorie) bedroeg hun voorsprong 1 minuut op de rest. Op deze klim sloeg de kopgroep gelijk uiteen. Een kleine groep reed naar de twee koplopers, waarna Ruben Plaza direct demarreerde. De Spanjaard van Lampre-Merida vreesde de aanwezigheid van Sagan, die andermaal een sterke indruk maakte. De Slowaak kon het echter niet alleen, en doordat de rest niks wilde doen, kreeg Plaza direct 45 seconden. Op de top was dit zelfs een minuut.

In de gevreesde afdaling richting Gap ging Plaza nog bijna onderuit, opgejaagd door een ontketende Sagan. De Slowaak kwam echter een halve minuut tekort op de streep, en werd zo voor de vijfde (!) maal deze Tour tweede. De Colombiaan Pantano daalde ook goed en werd derde.

In de groep met favorieten maakte de ploeg van Alberto Contador tempo, waarna meerdere renners het probeerden. Bardet, Valverde en Contador kregen geen ruimte, Vincenzo Nibali kreeg dat wel. De Italiaan reed aan het einde van de klim weg en maakte daarna gebruik van zijn dalerscapaciteiten. Daarachter maakte Warren Barguil een grote fout: De Fransman sneed een bocht compleet verkeerd aan, waardoor hij Geraint Thomas over de hekken drukte. De man uit Wales kon gelukkig weer op de fiets stappen, maar verloor wel kostbare tijd.

Nibali profiteerde van zijn dalerskunsten en pakte bijna een halve minuut op de rest van de favorieten. Geraint Thomas was wonderwel weer op de fiets gestapt en kwam, met hulp van Wout Poels, op 1 minuut van Nibali binnen. De enige grote verliezer van de dag was Tony Gallopin: de Fransman verloor meer dan 4 minuten.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Lefevere over Dalton-strategie in ploegentijdrit Vuelta: ‘We moeten puzzel juist leggen’

De Vuelta begint aanstaande vrijdag met een ploegentijdrit en dat kan Patrick Lefevere wel...

Vuelta | Selecties druppelen binnen: deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...

Video | Cecilie Uttrup-Ludwig schittert dubbel in reclamespotje: in dialoog met zichzelf

Als Deens bedrijf heb je de keus om een spotje te maken met geletruidrager...

Lefevere over Cavendish: ‘Sportief had hij vrede dat Fabio de Tour zou rijden, maar daarin keerde hij begin dit jaar zijn kar’

Uiteraard heeft manager Patrick Lefevere een uitgebreide visie op de verandering in het sprintersgilde...

Meer zoals dit

Vuelta | Selecties druppelen binnen: deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...

Lefevere over Cavendish: ‘Sportief had hij vrede dat Fabio de Tour zou rijden, maar daarin keerde hij begin dit jaar zijn kar’

Uiteraard heeft manager Patrick Lefevere een uitgebreide visie op de verandering in het sprintersgilde...

Bondscoach Moerenhout glashelder: ‘De eerste plek in de tijdrit is voor Dumoulin’

Het verhaal is bekend: Tom Dumoulin stopt aan het einde van het jaar, maar...