TOUR: GREIPEL PRIMUS IN VALENCE

TOUR: GREIPEL PRIMUS IN VALENCE

André Greipel won vandaag de vijftiende etappe van de Tour de France met aankomst in Valence. John Degenkolb (Giant-Alpecin) werd tweede en Alexander Kristoff (Katusha) volgde op de derde plaats. Chris Froome blijft de drager van de gele trui. Het is voor Greipel de derde ritzege deze Tour.

Een knotsgekke opening van deze etappe zorgde dat sprinters als Mark Cavendish (Etixx-Quick Step) en Arnaud Démare (Fdj.fr) al vroeg moesten lossen. Dit alles met dank aan Peter Sagan: de groenetruidrager ging voor de tweede dag op rij in de aanval en kreeg uiteindelijk acht renners met zich mee: wereldkampioen Michal Kwiatkowski en Matteo Trentin van Etixx-Quick Step, Thibaut Pinot (Fdj.fr), Adam Yates (Orica-GreenEdge), Lars Ytting Bak (Lotto-Soudal), Simon Geschke (Giant-Alpecin), Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin) en Michael Rogers (Tinkoff-Saxo). Sagan had net als Trentin dus een ploegmaat mee. Sebastian Langeveld (Cannondale-Garmin) stapte af en werd daarmee na Lars Boom (Astana), Tom Dumoulin en Ramon Sinkeldam (beiden Giant-Alpecin) de vierde opgevende Nederlander.

Katusha leidde de eerste honderd kilometer de achtervolging in het peloton, waarna de Russische formatie de handdoek wierp omdat de vluchters niet in het zicht kwamen. De voorsprong liep op van anderhalve minuut naar drie minuten. Op dat moment pakte Katusha de handschoen weer op. Ze zorgden ervoor dat het gat aan de voet van de Col de l'Escrinet nog maar anderhalve minuut bedroeg. In de afdaling van die beklimming reed Trentin weg, samen met Hesjedal. De rest van de groep liet zich inlopen door het peloton, waar Europcar tempo maakte.

Hesjedal en Trentin werden op net iets minder dan dertig kilometer van de streep ook ingerekend door de grote groep. Ook late uitvalspogingen van Jan Barta (Bora-Argon 18) en wereldkampioen Kwiatkowski leidden tot niets. Op dik drie kilometer van de streep ging Zdenek Stybar (Etixx-Quick Step), ritwinnaar in Le Havre, vol aan op een strook bergop. De ploeg van Lotto-Soudal moest het gat dicht zien te krijgen. Onder de rode vod werd Stybar gegrepen, waarna er gesprint werd. In die sprint bleek Greipel de snelste.