TOUR: CUMMINGS MET ULTIEME EERBETOON AAN MANDELA

TOUR: CUMMINGS MET ULTIEME EERBETOON AAN MANDELA

Steven Cummings was vandaag de beste in Mende. De Brit pakte de veertiende Touretappe door weg te rijden van zijn medevluchters op de Côte de la Croix Neuve.  Thibaut Pinot (Fdj.fr) werd tweede, voor Romain Bardet (AG2R-La Mondiale). Chris Froome blijft de leider in het algemeen klassement. MTN-Qhubeka fietste met speciale helmen als eerbetoon aan Nelson Mandela en dus gaf Cummings zijn werkgever een passend cadeau.

Een spervuur aan demarrages zorgde ervoor dat er een heel grote groep weg kwam aan het begin. Een groep van 24 renners  met onder meer Pierre Rolland (Europcar) en Warren Barguil (Giant-Alpecin) kreeg een minuutje, waarna de IAM Cycling-ploeg op kop van het peloton ging rijden. Na heel wat verschuivingen kwam uiteindelijk een groep van acht renners los, met daarbij groenetruidrager Peter Sagan (Tinkoff-Saxo). Achter hen reed een grote groep met daarin onder andere Greg van Avermaet (BMC), gisteren winnaar in Rodez.

Sagan pakte de 20 punten mee in de tussensprint en zorgde ervoor dat hij nu een voorsprong van ruim veertig punten heeft op André Greipel in de strijd om de groene trui. Een kopgroep van twintig man ontstond, Sky liet het gat oplopen tot zeven minuten. Aan de kop zaten met Romain Bardet en Jan Bakelants (beiden Ag2R-La Mondiale), Thibaut Pinot (Fdj.fr), Rigoberto Uran (Etixx-Quick Step), Simon Yates (Orica-GreenEdge) en Jarlinson Pantano een aantal serieuze klimmers.

Sky zorgde ervoor dat het verschil terugliep naar zes minuten. Op 25 kilometer van de streep versnelde vooraan Michal Golas (Etixx-Quick Step). Hij reed een kleine halve minuut weg bij zijn vluchtmakkers. Kristijan Koren (Cannondale-Garmin) wilde in zijn eentje het gat met de Pool dichtrijden en dat lukte hem op elf kilometer van de streep. Het tweetal ging met vijftien seconden voorsprong naar de voet van de Montée Laurent Jalabert.

Bardet was de eerste van de klimmers die aanviel. Pantano volgde hem, met Yates en Uran. Ook Bakelants en Pinot dichtten het gat. Even later plaatste Bardet nog een aanval, maar Yates volgde gezwind. Toch moest de Brit lossen bij een volgende versnelling van de Fransman. Op de top van de klim kwam Pinot echter terug bij Bardet. Het viel stil en Steven Cummings (MTN-Qhubeka) kon de aansluiting maken. Hij ging op kop de laatste rechte lijn in en werd niet meer bijgehaald.

In het peloton wist Nairo Quintana alle concurrenten op achterstand te rijden, behalve Chris Froome. Tejay van Garderen raakte zijn tweede plaats kwijt aan de kleine Colombiaan. Ook Valverde pakte tijd op Van Garderen en klom zo dichter naar het podium.