HomeNieuwsTOUR: RODRIGUEZ WINT ZIJN TWEEDE ETAPPE

TOUR: RODRIGUEZ WINT ZIJN TWEEDE ETAPPE

Joaquim Rodriguez heeft de elfde etappe in de Tour de France gewonnen. De Spanjaard van Katusha bleef als enige over van een grote kopgroep en zegevierde op Plateau de Beille. Het was al de tweede zege voor de Spanjaard, na zijn overwinning op de Muur van Huy. Jakob Fulgsang werd tweede, Romain Bardet derde. In de groep met favorieten hadden de Nederlanders het zwaar: Robert Gesink reed lek en Bauke Mollema kon het tempo niet volgen. Ze verloren allebei een minuut.
Na de tussensprint na 20 kilometer, gewonnen door de jarige André Greipel, was Lieuwe Westra de aanstichter van de ontsnapping van de dag. De Fries van Astana kreeg 21 man mee, waaronder Fuglsang, Rodriguez, Bardet, Meintjes en wereldkampioen Kwiatkowski. Onder aanvoering van Westra liep het verschil op tot meer dan 13 minuten. Op de top van de Port de Lers, de voorlaatste col van de dag, bleven er nog 10man over: Kwiatkowskien Vanmarcke hadden een voorsprong op 7 anderen: Bardet, Cherel, Izagirre,Rodriguez, Fuglsang, Sicard, Barta en Meintjes. De Zuid-Afrikaan kwam in de afdaling ten val, maar kon later toch weer aansluiten.

De slotklim naar Plateau de Beille, in de stromende regen, werd een strijd op twee vlakken. Aangezien de koplopers met een voorsprong van meer dan 11 minuten aan de klim begonnen, werd daar de ritzege bepaald. Kwiatkowski liet Vanmarcke al snel achter. Daarachter versnelde Fuglsang; hij kreeg Bardet en Rodriguez mee. Rodriguez nam daarna zelf over: Hij reed in één ruk naar Kwiatkowski en ging op weg naar de zege. Fulgsang werd tweede en bleef zo Bardet net voor.

In de groep met favorieten reed Gesink lek. De Nederlander van Lotto NL-Jumbo probeerde terug te keren, maar op dat moment demarreerde Contador. Richie Porte reed de groep met favorieten weer terug, maar daarna was het de beurt aan Nibali. Daarachter waren de twee enige Fransen in de top 10, Barguil en Gallopin, al gelost. Ook Valverde viel aan, maar reed vooral de groep met favorieten weer richting Nibali. Eindelijk kwam dan de aanval van Quintana. Porte kon niet meer volgen, maar nu was het Thomas die het werk deed voor Froome.

Op 4 kilometer van de aankomst ging de man in het geel dan zelf. Deze keer kon hij niet iedereen lossen. Alleen Mollema kraakte aan het einde van de groep der favorieten.  Ook Quintana probeerde het nogmaals, maar het bleef een status-quo tussen de topfavorieten. Alleen Gesink en Mollema liepen een achterstand op, zij kwamen gebroederlijk over de streep op 1 minuut van de favorieten. Gesink klom toch nog een plaats, door het verlies van Gallopin. Mollema is nog steeds tiende.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | Man rijdt op kleinste fietsje ter wereld en het is hilarisch om te zien

Nee, we gaan geen flauwe grappen maken dat dit fietsje wel geschikt zou zijn...

Remco Evenepoel beult zich af richting Vuelta: op 11-daagse stage in Alicante tot 44 fietsuren en 1400 kilometer

Remco Evenepoel is bezig aan een stevige trainingsstage in het Zuiden van Spanje. Dat...

Alexander Kristoff: ‘Tour als trainingskamp gebruikt’

Eigenlijk was het de bedoeling van Intermarché-Wanty-Gobert om Biniam Girmay uit te spelen in...

Interview | Christoph Roodhooft: ‘Mathieu heeft topvorm nooit aangetikt, Philipsen kan ook ver geraken in monumenten’

Christoph Roodhooft beleefde met zijn (samen met broer Philip) Alpecin-Deceuninck een enigszins ambivalente Tour...

Meer zoals dit

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Bondscoach Vanthourenhout baalt na WK-forfait Benoot: ‘Tiesj is onvervangbaar’

Tiesj Benoot is out voor de rest van het seizoen, na een zware val...