HomeNieuwsTOUR VANDAAG: PLATEAU DE BEILLE

TOUR VANDAAG: PLATEAU DE BEILLE

Opnieuw een Pyreneeënrit, de derde en laatste van deze Tour. Vier cols, waarvan de laatste ook de aankomst is: Plateau de Beille. Tourdirecteur Christian Prudhomme kijkt er naar uit: ,,Laurent Fignon zei altijd dat vooral de renners die zich niet optimaal hebben voorbereid stuk gaan op derde dag in de bergen.” Vandaag kan zo’n dag zijn waarop enkele klassementsrenners door het ijs zakken.
De eerste helling waar het peloton over gestuurd wordt is de Portet d’Aspet, die regelmatig onderdeel is van het Tourparkoers. En de berg die voor altijd is verbonden aan de tragische dood van Fabio Casartelli, in 1995. De beklimming van de Portet d’Aspet duurt zo’n veertien kilometer, waarvan met name de eerste tien heel geleidelijk omhoog lopen. Pas in de laatste vier stijgt de weg serieus, waardoor het gemiddelde blijft steken op iets meer dan vier procent.
Na de afdaling volgt meteen de Col de la Core, een minder bekende naam in de Tour. In 2011 zat hij voor het laatst in het schema, deze zeventien kilometer lange helling. Net als de Portet d’Aspet begint de klim heel voorzichtig, om pas in de laatste kilometers echt lastig te worden.
Na een tocht door de vallei begint vervolgens in Massat de klim van de Port de Lers. Het wordt de vijfde keer dat de Tour over de col trekt, de eerste keer was twintig jaar geleden. Iets meer dan vijf procent gemiddeld, over net geen zeventien kilometer. Dat is in kort bestek hoe de berg er uit ziet.
Plateau de Beille is duidelijk de lastigste van de vier en dus ook de aankomst. 15,8 kilometer klimmen, met een gemiddelde van 7,9 procent. En anders dan bij de voorgaande drie hellingen, start de slotklim meteen met het pittigste stuk. Wie goed is, kan dus meteen vanaf de voet wegrijden en de concurrentie een flinke slag toedienen.
Start/Finish

Lannemezan is de startplaats van de derde en laatste tocht door de Pyreneeën. En dat voor de vijfde keer in de Tourgeschiedenis. Het wordt de derde maal dat de etappe Lannamezan-Plateau de Beille op de rol staat. In 1999, toen het stadje debuteerde, lag de streep in Pau en won David Etxebarria. In Lannemezan is vooral rugby een erg populaire sport. Pierre Berbizier, voormalig aanvoerder van het Franse rugbyteam, speelde vroeger voor de lokale club CA Lannemezan.
Plateau de Beille, een skistation, keer na vier jaar afwezigheid terug in de Tour. Jelle Vanendert was in 2011 de verrassende winnaar bovenop de col. Thomas Voeckler bewaart ook goede herinneringen aan Plateau de Beille, want zowel in 2004 als in 2011 redde hij er zijn gele trui. Spanje is vlakbij, dus reken er maar op dat er veel Spanjaarden langs de kant staan vandaag.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...