TOUR: MAJKA WINT IN CAUTERETS

TOUR: MAJKA WINT IN CAUTERETS

Rafal Majka heeft de tiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Pool van Tinkoff-Saxo was de sterkste van een groep van zeven vluchters. Dan Martin werd tweede, voor Emanuel Buchmann, de kampioen van Duitsland. Bauke Mollema sloop aan het einde weg uit de groep met favorieten en won enkele seconden op de groep met onder anderen Christopher Froome en Robert Gesink. 

Vanaf het begin werd er keihard gekoerst vandaag. Boasson Hagen, Jungels, Kwiatkowski en Lieuwe Westra probeerden weg te rijden, maar kregen niet het fiat van het peloton. Een nerveuze openingsfase was het gevolg. Meerdere renners waagden een ontsnappingspoging, waaronder Laurens ten Dam, maar uiteindelijk was het een zevental dat kon wegrijden.

Majka, Voeckler, Morabito, Pauwels en Buchmann mochten het gaan proberen. Later voegden Démare en Simon zich bij deze groep. Met 2 oud-winnaars van de bolletjestrui (Voeckler in 2012, Majka in 2014), leken er ook andere belangen mee te spelen. Ook Daniel Martin sloot nog aan: De Ier van Cannondale-Garmin gebruikte de Col d'Aspin om in één ruk naar de koplopers te rijden. Hij kwam meteen ook als eerste aan op de top.

Op de Tourmalet loste Majka zijn vluchtgenoten. Alleen Pauwels kon het tempo van de Pool een beetje volgen. Daarachter voerde Astana het tempo op. Dit zorgde meteen weer voor de bekende afvallers (Pinot, Bardet, Péraud, Rodriguez). Ook Warren Barguil raakte in de problemen. Het was Nibali zelf die het tempo aangaf in de groep der favorieten, waarna Team Sky het overnam. Robert Gesink en Bauke Mollema konden goed volgen.

De afdaling van de Tourmalet leverde, op een aantal overstekende koeien na, niet veel vuurwerk op. Alleen Barguil slaagde er in om zich weer bij de groep met favorieten te voegen. Op de Côte de Cauterets kwam de zege van Majka niet meer in gevaar. Daarachter slaagde Martin er nog in om Pauwels te passeren. Ook Buchmann ging de Belg nog voorbij.

In de groep van de favorieten probeerde Bauke Mollema nog wat tijd terug te pakken op de slotklim.  Onder anderen Porte en Nibali moesten lossen. De kopman van Trek won een tiental seconden op de eindstreep. De rest van de favorieten voor het algemeen klassement, waaronder Robert Gesink, zaten in de groep met gele trui Froome.