TOUR: FROOME SLAAT EERSTE GROTE SLAG

TOUR: FROOME SLAAT EERSTE GROTE SLAG

Christopher Froome heeft duidelijk gemaakt wie de baas is in deze Tour de France. De man in het geel verpletterde de gehele concurrentie in de rit richting La Pierre Saint-Martin. Nairo Quintana was de enige die nog een beetje kon volgen. Hij werd derde op een minuut, achter de meesterknecht van Froome, Richie Porte. Robert Gesink werd knap vierde. Alberto Contador en Vincenzo Nibali zakten beiden door het ijs.

Het viel te verwachten dat op 14 juli, de Franse nationale feestdag, een Fransman in de aanval zou gaan. De ogen waren gericht op Thomas Voeckler, maar hij kreeg geen ruimte van het peloton. Een andere oud-kampioen van Frankrijk kreeg dat wel: Pierrick Fédrigo (Bretagne-Séché Environnement), al viermaal etappewinnaar, mocht het vandaag proberen. Hij werd gevolgd door de Belg Kenneth van Bilsen (Cofidis). Deze leek in een chasse-patate terecht te komen, maar na 45 kilometer slaagde hij er dan toch in zich bij Fédrigo te voegen. Het duo had een maximale voorsprong van 15 minuten.

Daarachter deed het peloton het rustig aan. Het belangrijkste moment van de eerste twee uur was de valpartij van Warren Barguil: het Franse talent van Giant-Alpecin ging vlak na de bevoorrading onderuit, stapte weer op de fiets, en werd met behulp van zijn ploeggenoot Ramon Sinkeldam weer naar het peloton gebracht. Tom Leezer kwam eveneens ten val. Maar ook de renner van Team Lotto NL-Jumbo kon zijn weg weer vervolgen. Verder veranderde ook de groene trui van eigenaar: bij de tussensprint werd Peter Sagan door André Greipel verrast, waardoor het tricot nu weer voor de Duitser is.

De slotklim naar La Pierre-Saint-Martin bracht, zoals verwacht, de beslissing. De twee koplopers begonnen aan de klim met een voorsprong van drie minuten, en wisten dus al dat zij aan een onmogelijke opgave waren begonnen. Fédrigo werd als laatste ingerekend, op 12 kilometer van de finish. Onder aanvoering van Movistar, de ploeg van Nairo Quintana, werd de eerste schifting in het peloton direct gemaakt. Onder andere Andrew Talansky, Romain Bardet en Rui Costa moesten al snel lossen. Ook Thibaut Pinot was andermaal niet goed.

Het was Robert Gesink die de eerste aanval plaatste. Vlak nadat Fedrigo was opgepakt, reed hij weg uit de groep der favorieten. Hij werd gevolgd door Rafael Valls. Aan de achterkant van de favorietengroep zaten Nibali en Mollema in de problemen. Wout Poels voerde het tempo nog een beetje op. Alejandro Valverde probeerde het wel, maar kreeg geen ruimte van Sky. De volgende klap kwam van Porte, die Froome en Quintana meenam. Niemand kon meer volgen, ook Contador bleek niet goed genoeg. Voor Gesink was het avontuur dan ook voorbij. Hij zakte echter niet door het ijs, en bleef bij Tejay van Garderen rijden. Even later kon hij van Garderen zelfs lossen.

Uiteindelijk ging Froome dan ook zelf. Een versnelling op 6 kilometer van het einde was zelfs Quintana te machtig. Op de meet was de Brit één minuut sneller dan de Colombiaan. Die was inmiddels weer bijgehaald door Porte, die hem zelfs in de laatste honderd meter achterliet, om zo de bonificatieseconden op te strijken. Gesink verloor anderhalve minuut, maar nestelt zich in de top 10 van het klassement. Van Garderen verloor 2'30, Contador 3 minuten, Bauke Mollema 4 minuten, en titelverdediger Nibali zelfs 4 en een halve minuut.