Sky: ‘Trainingsgegevens Froome gestolen’

Sky: ‘Trainingsgegevens Froome gestolen’

Team Sky vermoedt dat de trainingsgegevens van Chris Froome zijn gestolen. Computerhackers willen daarmee aantonen dat de kopman doping gebruikt, aldus teambaas Dave Brailsford.

De Britse WorldTour-formatie vreest dat anonieme hackers de computer van Team Sky hebben gekraakt en beslag hebben gelegd op de trainingsgegevens van Chris Froome. ‘We hebben er inmiddels een aantal juristen op gezet’, bevestigt Dave Brailsford tegen Sky Sports.

Ook zou informatie over zijn beklimming van de Mont Ventoux tijdens de Ronde van Frankrijk van 2013 zijn gestolen. Exact twee jaar geleden versnelde de in Kenia geboren Brits wielrenner binnen vijf seconden van negentien naar 31 kilometer per uur op één van de steilste stukken.

Froomes gemiddeld vermogen in de laatste zeven kilometer was volgens de berekening van Het Laatste Nieuws 412 Watt. Dat brengt hem volgens de kwalificatie van de Franse wetenschapper Antoine Vayer in de 'miraculeuze' zone; Pantani leverde in 1994 450 Watt op de Mont Ventoux.

Braildsford wapent zich al tegen eventuele dopingaantijgingen. ‘Die beschuldigingen zijn tegenwoordig part of the game. Als Froome vandaag heel goed presteert, dan rijst de vraag of we zeker weten dat hij geen verboden middelen gebruikt. Maar als je iemand wilt beschuldigen, doe dat dan op een legale manier.’