De Tourbarometer: Quintana sterk, vraagteken Nibali

De Tourbarometer: Quintana sterk, vraagteken Nibali

Na 9 etappes is het vandaag tijd voor de eerste rustdag. Reden om de balans op te maken na een lange week koers. Christopher Froome en Nairo Quintana kunnen tevreden zijn, net als Bauke Mollema en Robert Gesink. Thibaut Pinot zit nog steeds in de problemen, evenals zijn landgenoot Romain Bardet. En hoe zit het toch met titelverdediger Vincenzo Nibali?De 'Big Four'

Na de hectische eerste dagen lijkt de rust weergekeerd in het peloton. Het blijft alleen wel oppassen geblazen. Christopher Froome heeft tot dusver alles overleefd. De Britse kopman van Sky draagt de gele trui, is niet gevallen, en lijkt in bloedvorm. Op Mur de Bretagne reed hij lange tijd op kop, en in de ploegentijdrit kwam zijn team 1 seconde tekort voor de winst. Froome gaat met een voorsprong de Pyreneeën in, en lijkt de topfavoriet voor het geel in Parijs.De grootste uitdager van Froome is misschien wel Nairo Quintana. De Colombiaan van Movistar heeft zich inmiddels iets meer laten zien. Hij lag weliswaar bij de valpartij in Le Havre, maar heeft daar geen blijvende schade van opgelopen. Op Mur de Bretagne ging hij met de besten mee, en in de ploegentijdrit verloor Quintana slechts 3 seconden op Froome. Het had nog mooier zijn, had hij zijn eigen ploeggenoten er niet afgereden onderweg, maar de kleine Colombiaan kan zeer tevreden zijn over de eerste week.Alberto Contador zal morgen eindelijk antwoord kunnen geven op de vraag over zijn vorm. De Spanjaard heeft een goede eerste week achter de rug, verloor 25 seconden in de ploegentijdrit, maar zal het op La Pierre Saint Martin zelf moeten doen. Is El Pistolero in staat om de dubbelslag Giro-Tour de voltooien?De grootste vraagtekens zijn gerezen rond titelverdediger Vincenzo Nibali. De Italiaan kwam in Le Havre ten val, door toedoen van Tony Martin, en had naar eigen zeggen op Mur de Bretagne een off-day. In de ploegentijdrit maakte de Haai van Messina dan wel weer een goede indruk, maar de vraagtekens rond zijn vorm zijn nog niet weggenomen.

De outsiders

Nog steeds lijkt Tejay van Garderen de grootste uitdager van de 'Big Four'. Zijn BMC-ploeg was de sterkste in de ploegentijdrit, en ondanks het feit dat hij een handvol seconden tekort kwam voor het geel, lijkt de Amerikaan sterker dan ooit. Froome noemde hem gister al zijn grootste concurrent.Twee renners die vooraf minder werden genoemd, maar zeker een goede indruk maken, zijn Alejandro Valverde en Rigoberto Urán. Valverde moet Quintana aan de tourwinst helpen, maar is zelf natuurlijk ook nog steeds een goede ronderenner. Zijn optreden in de ploegentijdrit was ronduit indrukwekkend. Van Urán werd na de Giro niet zoveel verwacht, maar, geïnspireerd door het succes van zijn Etixx-Quick Step ploeg, doet de Colombiaan het eigenlijk uitstekend. Hij staat zesde in het algemeen klassement, op 1'18 van zijn voormalige ploeggenoot Froome, en zou misschien wel eens de verrassing van deze Tour kunnen worden.Teleurstellend is het optreden van Thibaut Pinot en Romain Bardet. De twee Franse troeven zijn allebei op forse achterstand gezet, en zaten ook op de Mur de Bretagne niet bij de besten mee. Misschien is de druk uit eigen land toch te groot gebleken? De Franse troeven lijken verrassend Jean-Christophe Péraud en Warren Barguil. De veteraan Péraud, vorig jaar tweede, heeft een goede eerste week achter de rug, maar sprak al zijn vrees uit voor het hooggebergte. Debutant Barguil mag zeer tevreden terugkijken op de eerste dagen: de komende twee weken zijn eigenlijk alleen maar bonus voor de Breton.

De Nederlanders

Bauke Mollema en Robert Gesink mogen hopen op een plekje in de top 10. Beide Nederlanders zijn gevrijwaard gebleven van valpartijen, en hebben nu de status van absolute kopman binnen hun ploegen, resp. Lotto NL-Jumbo en Trek. Ook op Mur de Bretagne en in de ploegentijdrit maakten ze een goede indruk. Wellicht kunnen de oude ploeggenoten zorgen voor een mooie prestigestrijd binnen de Tour? Voor de rest valt het goede werk van Wout Poels op. Als knecht van Froome bij Sky heeft de Limburger al veel kopwerk gedaan. Zijn rol zal alleen nog maar belangrijker worden in de bergen. Wilco Kelderman lijkt aan de beterende hand. Het algemeen klassement is misschien dan geen doel meer, maar misschien zit er nog ergens een etappezege in.

Wat verder nog opviel

De ploeg van Etixx-Quick Step heeft natuurlijk een schitterende week achter de rug. Met 3 ritzeges (Martin, Stybar en Cavendish) en een aantal dagen in de gele trui heeft de ploeg van Patrick Lefèvre gedaan waarvoor het naar de Tour was gekomen: de eerste week domineren. Ook Peter Sagan en André Greipel kunnen tevreden zijn. De Duitser heeft al twee etappes gewonnen en strijdt nog mee voor het groen. Dit tricot wordt nu echter gedragen door de Slowaak, die dat ook al de afgelopen 3 jaar deed. Sagan werkt voor Contador, zit mee bij de tussensprints en op de meet, en klimt met de beteren. Alleen een etappezege mist nog, en dat wordt ook weer eens tijd: de laatste winst van de Slowaak in de Tour dateert van 5 juli 2013... Greg van Avermaet heeft hetzelfde probleem als Sagan. De Belg van BMC reed een hele goede eerste week, zat overal met de eersten mee, maar wint te weinig. Zijn kansen lijken nu gereduceerd: naast het feit dat van Avermaet in het hooggebergte tekort komt, staat zijn vrouw op het punt van bevallen. De Belg heeft al aangegeven dat hij direct uit de Tour stapt wanneer dit gebeurt.