HomeNieuwsTOUR VANDAAG: OVER DE KASSEIEN!

TOUR VANDAAG: OVER DE KASSEIEN!

De Tour wordt dit jaar waarschijnlijk beslist op Alpe d’Huez, zoals de slag eigenlijk elk jaar in het hooggebergte geslagen wordt. Maar toch wordt er op voorhand vooral gesproken over de kasseienrit. De etappe van vandaag dus. Een jaar geleden terug van weggeweest in het rittenschema en een doorslaand succes. Lars Boom schonk Nederland na negen jaar weer eens een etappezege, een heroïsche bovendien. Boom won op de natte keien, terwijl Vincenzo Nibali al een voorschot nam op zijn latere eindwinst. Voor Chris Froome zat de Tour er na een val zelfs al op, nog voor de stenen bereikt waren. Eenmalig, hoopten veel renners. Maar de Tourdirectie wreef zich in de handen bij zoveel spektakel en dus nu weer een etappe met kasseien.
Alle klassementsrenners zijn al wezen kijken hoe ze erbij liggen of pakten in het klassieke voorjaar een aantal wedstrijden met kasseien mee. Bevreesd voor de in totaal 13,3 kilometer kasseien, verdeeld over zeven stroken. De kasseienstrook bij Quiévy is de langste: 3700 meter. Het is een van drie stroken die ook tijdens Parijs-Roubaix aangedaan werden door het peloton. De laatste stenen krijgen de renners voorgeschoteld op iets meer dan tien kilometer van de aankomst in Cambrai.
Specialisten als Boom, Niki Terpstra en John Degenkolb zullen zich vandaag ongetwijfeld vermaken, terwijl Vincenzo Nibali zich gesterkt weet door zijn sterke rijden een jaar geleden. Types als Nairo Quintana, Chris Froome en Joaquim Rodriguez stappen vast met angst en beven op de fiets. ,,Als het maar niet regent”, zegt Quintana elders in deze Tourspecial. Een belangrijke etappe, dat sowieso.

Start/Finish
Het Belgische Seraing, een voorstadje van Luik, heeft de laatste jaren regelmatig grote koersen ontvangen. De Giro van 2006 startte er bijvoorbeeld en drie jaar geleden won Peter Sagan er de eerste Tourrit uit zijn loopbaan. Seraing ligt middenin de regio waar ooit vele Italiaanse gastarbeiders werk vonden in de staalindustrie, vandaar ook het bezoek van de Giro elf jaar terug. De industrie ligt al jaren op zijn gat, waardoor de regio het moeilijk heeft.
De rit eindigt in Cambrai, waarmee de Tour voet zet op eigen, Franse bodem. Cambrai was nog nooit het eindpunt van een rit, maar er klonk wel twee keer het startschot voor een etappe. Voor het laatst vijf jaar geleden, in 2010. Cambrai speelde ook een belangrijke rol in de Eerste Wereldoorlog. Eind 1917 werd in de Slag om Cambrai voor het eerst met tanks gevochten. Een toen nieuwe manier van oorlogsvoeren.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...