TOUR: RODRIGUEZ WINT OP DE MUUR VAN HUY

TOUR: RODRIGUEZ WINT OP DE MUUR VAN HUY

Joaquin Rodriquez heeft de derde etappe van de Tour de France gewonnen. De Spanjaard van de Katushaploeg was de sterkste op de Muur van Huy, voor Chistopher Froome en Alexis Vuillermoz. Froome nam de gele trui over van Fabian Cancellara.

De etappe werd ontsierd door een zware valpartij op 55 kilometer van het einde, met grote gevolgen. Vier renners, waaronder de Nederlandse wittetruidrager Tom Dumoulin, moesten de strijd staken. Een zware teleurstelling voor Dumoulin, die nog had gedroomd van het geel in Huy. Ook de leider in het algemeen klassement, Fabian Cancellara, kwam ten val, maar kon zijn weg toch vervolgen. De Tourorganisatie besloot de koers te neutraliseren, aangezien alle beschikbare ambulances in gebruik waren. Na een pauze van een kwartier kon de etappe weer worden vervolgd.

Vlak voor die valpartij was de vlucht van de dag net teruggepakt. Jan Barta, Martin Elmiger, Serge Pauwels en Bryan Nauleau beproefden hun geluk, maar hun ambities werden in de kiem gesmoord. Al voor de valpartij waren de ploegen van de grote 4 hun achtervolging begonnen. En ook na de crash werd er weer volle bak gekoerst. Cancellara, duidelijk aangedaan door de val, moest al snel lossen. Op de één-na-laatste klim versnelde Rafal Majka al, waarna onder anderen Thibaut Pinot en Rui Costa niet meer konden volgen.

Op de gevreesde Muur van Huy ging Froome aan, waarna Rodriguez overnam en soeverein naar de ritzege reed. Froome werd nog wel tweede, voor Vuillermoz, die knap derde werd. Bauke Mollema was de beste Nederlander op de tiende plaats, op elf seconden van de winnaar. De gele trui wisselde ook van eigenaar, omdat Cancellara door zijn val meer dan 11 minuten moest toegeven. Froome mag morgen in het geel beginnen, hij heeft 1 seconde voorsprong op Tony Martin, die dus weer net naast de leiderstrui grijpt.